Članak

Mandić: Odvođenje i zlostavljanje zatočenika

17. Januara 2007.14:28
Svjedoci Tužilaštva su govorili o maltretiranju i odvođenju zatvorenika iz Kazneno popravnog doma u Foči, za čije postojanje i rad se pred Sudom BiH tereti Momčilo Mandić.

Četiri svjedoka Tužilaštva BiH, bivši zatočenici Kazneno popravnog doma (KP dom) Foča, govorili su o maltretiranju, odvođenju i ubijanju zatvorenika.

Pred Sudom BiH u Sarajevu u toku je suđenje Momčilu Mandiću koji se prema optužnici državnog tužilaštva tereti za funkcionisanje svih kazneno – popravnih institucija koje su djelovale u tadašnjoj Srpskoj Republici BiH, te da je kao ministar pravde bio nadređen rukovodiocima tih institucija.

Mandić se tereti za zločine počinjene nad zatočenicima u zatvorima u Butmir, na Ilidži i u Vogošći, kao i u Kazneno-popravnom domu Foča.

Svjedoci Tužilaštva ispričali su kako su sa komšijama Bošnjacima u aprilu 1992. godine zatvoreni u KP Dom Foča, gdje su tretirani, kako je jedan od svjedoka rekao, kao ratni zarobljenici.

“Savo Todović, koji je bio zamjenik upravnika zatvora, nam je jedan dan rekao da smo svi ratni zarobljenici”, kazao je zaštićeni svjedok F.

Savo Todović se nalazi u pritvoru i uskoro bi mu trebalo početi suđenje pred Sudom BiH.

Iako je prema riječima svih svjedoka u KP Dom Foča bilo zatvorenika srpske nacionalnosti, koji su tu služili kaznu zatvora, prema njima se osoblje drugačije odnosilo nego prema zatočenim Bošnjacima, među kojima su bila i četiri današnja svjedoka Tužilaštva.

“Oni nisu uopće jeli sa nama, a imali su i drugačiju hranu”, kazao je Sudskom vijeću svjedok Mirsad Karović.

Također, tvrde svjedoci, u noćnim satim su u dio gdje su bili Bošnjaci dolazili stražari i izvodili pojedine zatvorenike, koji su se kasnije vraćali pretučeni ili se uopće nisu vratili.

“Čuli su se jauci, čak i pucnjevi”, tvrdi jedan od zaštićenih svjedoka.

Svjedoci su ispričali i kako je, neutvrđenog datuma, u septembru 1992. godine, grupa zatvorenika odvedena na prinudni rad, ali se nijedan iz te grupe se nikada nije vratio.

“Svima sam im bio na dženazi. Pronašli su im tijela u grobnicama Miljevina I i II”, rekao je Rasim Džubur.

Svjedoci su govorili i o tome kako su pojedini zatvorenici sakrivani za vrijeme dolaska delegacije Međunarodnog Crvenog Krsta, koji su dolazili povremeno kako bi registrovali zarobljene.

Tako je svjedok Mirsad Karović registrovan tek prilikom pete posjete Crvenog Krsta.

“Kada su dolazili u junu 1993. godine, nas 12 su odveli u gradsku pekaru udaljenu 300 metara. Tek sam u decembru registrovan”, prisjeća se Karović.

Nastavak suđenja Momčilu Mandiću je 17. januara.