Suđenje

Jahić: Nastavak suđenja za zločin u Konjicu u odvojenom postupku

22. Oktobra 2024.15:37
Ulaganjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine okončalo je dokazni postupak protiv Enesa Jahića, optuženog za zločin na području Konjica.

Konjic. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ljubo Badnjar u spis je uložio 89 dokaza, koje Odbrana nije osporavala.

Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović na početku ročišta je napomenula da je postupak protiv Jahića razdvojen u odnosu na ostale iz predmeta protiv Esada Ramića i drugih. Prethodno su na tom suđenju, po nalogu Vijeća, saslušani svjedoci koji se odnose na Jahića, a koji je optužen samo za jednu od većeg broja tački optužnice.

Odbrana je iznijela prijedlog da se sasluša Jahić, kao i jedan svjedok, te dva vještaka.

“Vojni vještak govoriće o pravima i obavezama Jahića u Armiji BiH. Ovaj događaje bio u zgradi policije i dokazivaćemo da on nije mogao postupati“, kazao je branilac Kerim Čelik.

On je dodao da vještaka medicinske struke predlaže u vezi s tvrdnjama svjedokinje da je lice koje je nju udarilo ruku posjeklo na bajonet.

“Mi ćemo vještačiti da nikad ništa nije bilo na tim rukama“, rekao je Čelik.

Jahiću je prije razdvajanja postupka suđeno u predmetu protiv Esada Ramića i još deset optuženih, kojima je na teret stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993., u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon – ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Nastavak suđenja Jahiću biće naknadno određen.

Marija Taušan