Suđenje

Stovrag: Stražari tvrde da se zatvorenici nisu žalili na povrede

18. Oktobra 2024.13:37
Na suđenju za zločin na području Goražda, svjedok Odbrane je izjavio da nijedan od zatvorenika nije bio povrijeđen dok je on bio na straži.
Goražde. Foto: BIRN BiH

Emir Kazić je kazao da je bio pripadnik Prve rogatičke brigade Armije BiH, a kasnije je radio u Vojnom zatvoru u zgradi nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL), gdje je zatvorenike registrovao Crveni krst.

“Imali smo obavezu da ih izvedemo na šetnju, da oni očiste svoj prostor i da im damo hranu“, kazao je Kazić i dodao da su zatvorenici bili smješteni u prostorijama u podrumu.

Posvjedočio je da su zatvorenici bili pripadnici Vojske Republike Srpske iz Rudog i Višegrada.

“Nije niko bio iz Čajniča dok sam ja bio tu“, naveo je svjedok.

Izjavio da misli da je bila neka ‘sveščica’ u koju su se evidentirali podaci o vremenu izvođenje u šetnju i kad su zatvorenici dobivali ručak.

Svjedok je kazao da nije vodio zatvorenike na ispitivanje, a misli da su ih vodili oni koji su tada bili na smjeni. Rekao je da se njemu niko od zatvorenika nije žalio na povrede.

Odbrani je odgovorio da ne poznaje optuženog Mustafu Stovraga.

Nakon što je tužiteljica Marijana Čobović predočila iskaz iz 2014. u kome je svjedok rekao: “Zatvorenike smo vodili iz ćelija na sprat, gdje su ispitivani“, u sudnici je kazao da ne znači da ih je lično vodio.

Svjedok je izjavio da nijedan od zatvorenika nije bio povrijeđen dok je on bio na straži.

“Garantujem da su oni bili sigurniji, nego ja dok sam hodao po Goraždu“, rekao je Kazić.

Stovrag je optužen za zločine nad ratnim zarobljenicima u vojno-istražnom zatvoru Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) u Goraždu.

Svjedok Sifet Hodo kazao je da je do januara 1993. bio u Prvoj drinskoj brigadi, a poslije se priključio Vojnoj policiji i bio je član odjeljenja koje je čuvalo ratne zarobljenika u zgradi ZOIL-a.

Kazao je da su vojni istražitelji ispitivali zatvorenike, a da su ih čuvari samo izvodili i dovodili do kancelarije vojnog istražitelja.

Posvjedočio je da je optuženog Stovraga upoznao u ratu i zna da je radio kao istražitelj.

Svjedok je ispričao da su iz Rudog i Višegrada privedene osobe krajem januara 1993. i da su poslije dovedene i osobe iz Čajniča.

Kazao je da se sjeća prezimena zatvorenika Mašić i Popović i da je redovno bio s njima u kontaktu, i nisu mu se žalili na povrede.

Hodo je izjavio da se desila jedna povreda zatvorenika nakon pucanja iz vana i da se izvještaj o evidenciji redovno slao načelniku bezbjednosti.

Optuženi Stovrag je prigovorio na dio iskaza u kojem je svjedok rekao da je on radio kao istražitelj.

Tužiteljici Čobović je odgovorio da ne zna kako su se vojni istražitelji ponašali prema zatvorenicima, ali da su uslovi bili svima loši, ne samo njima.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar.

 

Senita Patković