Suđenje

Zeljković i ostali: Marković ponovio da je davao novac prvooptuženom

25. Oktobra 2024.15:23
Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, optuženi Saša Marković je ponovio da je bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću odnosio novac, te da ga je tom prilikom bilo sramota, ali istovremeno i strah.
Branislav Zeljković ispred Suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Svjedočenje Markovića, direktora turističke agencije “Travel for fun”, koje je u ovom predmetu trajalo sedam ročišta, okočano je danas ispitivanjem Zeljkovićeve Odbrane, koju su zanimale okolnosti poslovanja tokom pandemije, istrage koju je protiv optuženog vodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, te “posebni status koji je dobio od Republičkog javnog tužilaštva”.

Jadranka Ivanović, braniteljica Zeljkovića, podsjetila je da je Marković saslušan pet puta u Tužilaštvu tokom istrage i da je na zadnjem saslušanju bio osumnjičen za davanje mita, a na njeno pitanje da li ima bilo kakav dokaz da je Zeljkoviću isplatio 250.000 maraka mita, prigovorila je tužiteljica Sanja Tadić Stojisavljević.

“Šta može biti dokaz za davanje mita, uplatnica?”, upitala je tužiteljica, na šta je advokatica Ivanović rekla da to može biti lična evidencija, snimanje, svjedok ili prijava policiji.

Odbrana Zeljkovića je tokom direktnog ispitivanja Markovića postavljala pitanja i u pravcu koliku je štednju na računu imao optuženi u kritičnom periodu, te koliko novca je od njega oduzeto nakon hapšenja, koji automobil danas vozi, ali je tužiteljica prigovorila da “Odbrana prelazi granice svih mogućih diskreditovanja”.

“Marković nije bio direktor javne ustanove, već privatne firme. On je Institutu mogao da ponudi i papirne vreće”, izjavila je tužiteljica.

Uslijedilo je i pitanje da li je Marković dobio imunitet od krivičnog gonjenja, što je on negirao.

Marković je tokom današnjeg ročišta izjavio da ga je bilo sramota kada je odnosio novac Zeljkoviću, te da ga je istovremeno bilo strah.

Takođe, Zeljkovićeva Odbrana ga je pitala da li je u prijateljskim vezama sa aktuelnim direktorom Univerzitetskog kliničkog centra RS-a Vladom Đajićem, na šta je svjedok odgovorio da nije, ali jeste u poslovnim.

Ivanovićka je zatim Sudu pokazala dvije fotografije na kojima su Marković i Đajić zagrljeni, a kasnije je tokom ispitivanja podsjetila da je protiv Markovića još 2021. godine istragu vodilo Tužilaštvo BiH, te da mu je zvog sumnje u krivično djelo pranja novca bio blokiran račun.

Na upit kada je saznao da se protiv njega nešto istražuje, Marković je odgovorio: “U maju ili junu 2020”, a Ivanović ga je ispravila da se radilo o 2021. godini.

Marković je rekao i da su iz Državne agencije za istrage i zaštitu kontaktirali “Travel for fun”, da su tražili dokumentaciju, i da nisu pretresali prostorije firme.

“Tražili su da im dostavim određenu dokumentaciju”, odgovorio je Marković i dodao kako je u avgustu 2021. na računu bio blokiran dio sredstava.

Takođe, napomenuo je da je Zeljkoviću odnosio novac i u trenutku kada su mu bila blokirana sredstva zbog istrage Tužilaštva BiH.

Osim Zeljkovića i Markovića, za zloupotrebu položaja su optuženi direktor firme “Procontrol” Slavko Bojić, direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac i bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Prema navodima optužnice, nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo RS-a provodio po prethodnom dogovoru s drugim optuženim osobama, Zeljković je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Markoviću i “Travel for fun” u iznosu od 578.780 KM, Bojiću i “Procontrol” u iznosu od 241.562 KM, te Crljiću i “Sineks laboratoriji” u iznosu od 28.700 maraka.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar.

Đorđe Vujatović