Suđenje

Podgora: Saslušati vještaka prije razmatranja priznanja krivice za terorističke prijetnje

11. Oktobra 2024.15:55
Edin Podgora, optužen za terorističke prijetnje, postigao je sporazum o priznanju krivice, ali je Sudsko vijeće odlučilo da ga neće razmatrati dok ne bude saslušan vještak, s obzirom da je kao mjera predloženo psihijatrijsko liječenje.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je kazala da je prošlog mjeseca dostavljen sporazum o priznanju krivice postignut između optuženog i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kojim je predložena kazna od godinu i po zatvora, kao i obavezno psihijatrijsko liječenje.

Mašović je kazala da su Vijeću potrebna dodatna pojašnjenja, s obzirom da je predloženo liječenje osjetljivo pitanje.

“Da bi razmotrili kakva je mjera, kako bi se provodila, moramo prvo saslušati vještaka, da objasni da li je bolest privremena ili trajna…“, objasnila je Mašović.

Ona je napomenula da je osnov za izricanje ove mjere opasnost od ponavljanja djela, ali da to ne podrazumijeva mogućnost ponavljanja, već opasnost da je to vjerovatno. Kazala je i da Vijeće ima u vidu stavove Evropskog suda za ljudska prava, kao i da odredbe zakona ne propisuju prisilnu hospitalizaciju.

Stranke su bile saglasne da 22. oktobra bude otvoren glavni pretres, te saslušana vještakinja neuropsihijatrijske struke Alma Bravo Mehmedbašić.

“Onda ćemo odlučiti da li će se nastaviti s glavnim pretresom ili razmatrati sporazum“, kazala je Mašović.

Ona je dodala da je vještakinja obavila pregled optuženog u maju i da će se na ročištu izjasniti da li je potreban novi pregled.

Optužnica protiv Podgore, koji se nalazi u pritvoru, potvrđena je u julu ove godine. Na teret mu je stavljeno da je 18. aprila putem društvene mreže emitovao video-snimak u trajanju od nekoliko minuta, u kojem je – uz korištenje vatrenog i hladnog oružja – počinio teroristički čin prijetnjom da će izvršiti napad na život osoba.

Kako se navodi, optuženi je upućivao poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima”, navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo. Objavljeni video-sadržaj je pogledan više stotina puta na društvenim mrežama.

Marija Taušan