Suđenje

Peulići i Đurić: Tijela bila u lošem stanju

9. Oktobra 2024.16:48
Na suđenju za zločine počinjene u Skender-Vakufu i Travniku, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da su tijela članova njihovih porodica, kada su ih vidjeli u mrtvačnici, bila neprepoznatljiva.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Ana Cvitanović je ispričala da je živjela u Travniku i misli da je bio 13. maj 1992. kada se s posla vratila kući i kada joj je majka rekla da su došli po njenog brata Luku Babića. Svjedokinja je sutradan saznala da joj je brat na Galici na Vlašiću te da je devet dana bio zarobljen, zatim ubijen.

Prema njenim riječima, tijelo brata nisu mogli prepoznati u vrećama.

Svjedok Pero Stojak je kazao da je njegov brat Ivo otišao na Galicu i da je kasnije čuo priče kako je njemu i ostalima, koji su bili u vikendici, rečeno da se predaju. Saznao je da su oni koji su otišli iz vikendice ostali živi.

Kazao je da je poslije na groblju Prahulje pronašao tijelo svoga brata, te da su svi pronađeni bili bez uniforme i modri.

Ruža Rimac je ispričala kako su njenog muža odveli dok je bila na poslu.

“Čekaj danas, čekaj sutra, dok nismo saznali da su pobijeni”, kazala je Rimac.

Ona je rekla da je tijelo muža prepoznala na slici i da je to bila strahota, te dodala da joj djever, suprugov brat, nije dao da uđe u mrtvačnicu jer je tijelo bilo u lošem stanju.

Boško i Davor Peulić, te Petar Đurić optuženi su za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene od maja do oktobra 1992. na području Skender-Vakufa i Travnika. Optužnica tereti Boška Peulića u svojstvu komandanta 22.lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, Đurića kao de facto komandira centra veze.

Vještak medicinske struke Džanan Berberović je iznio nalaz i mišljenje u kojem je naveo da svjedoci Tužilaštva Esim Akeljić i Stjepan Dražetić nisu sposobni da svjedoče u sudnici.

Njihovi iskazi su uloženi u sudski spis, nakon što su se Tužilaštvo i Odbrane složile da se ne čitaju na ročištu.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. oktobar.

Senita Patković