Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Ispitivanje ratnih zarobljenika u nadležnosti Vojne policije

7. Oktobra 2024.15:31
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, vještak vojne struke je kazao da je ispitivanje ratnih zarobljenika bilo u nadležnosti Vojne policije, te da su se ispitivači za to vrijeme morali pridržavati Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika.


Mehmed Dobrača s braniocem Senadom Pizovićem. Foto: BIRN BiH

U unakrsnom ispitivanju od strane Tužilaštva, vještak vojne struke Enver Mujezinović, koji je ranije saslušan na poziv Odbrane Ćamila Ramića, kazao je da je kao inspektor za vojnu opremu učestvovao u stečajnom postupku firme “Vitezit“. Odbrana optuženog Ramića je uložila prigovor, navodeći da se može raditi o poslovnoj tajni. Tužilaštvo je obrazložilo da je pitanje postavljeno kako bi se utvrdio kredibilitet vještaka.

Vještak je kazao da je poznavao optuženog Himzu Selimovića.

“Nisam u toku rata, poslije je došao u Ministarstvo unutrašnjih poslova pa nismo bili vezani poslovno, i može se reći da nismo u prijateljskim odnosima“, kazao je vještak.

Na upit Tužilaštva da je li, osim materijalnih dokaza, za pravljenje nalaza koristio i transkript sa suđenja, vještak je rekao da je napravio jedan izuzetak, a radilo se o iskazu preminulog svjedoka.

Nakon što mu je tužiteljica rekla da nije imao materijalnih dokaza na osnovu kojih je zaključio funkcionisanje zatvora u Međeđi, vještak je kazao da je na osnovu posrednih dokumenata, koji ukazuju da je komandant imao intenciju da razmijeni ljude, došao do saznanja da je on to i radio.

Kasnije je, na dodatne upite, kazao da je do zaključka o stanju u pritvoru u Međeđi došao preko dokaza Odbrane.

Izjavio je da je došao do saznanja da se od 14. augusta 1992. pa nadalje koristi termin “brigada“ i da su u tom vremenu postojali i opštinski štabovi.

Tužiteljici je rekao da krajem oktobra počinje formiranje IBOG-a (Istočno-bosanske operativne grupe), te je objasnio da se tada krenulo s ujedinjenjem brigada u zonu odgovornosti.

Izjavio je da je upravnik Vojnog pritvora izvještaj o stanju u pritvoru, gdje su smješteni ratni zarobljenici, slao predsjednici Okružnog Vojnog suda i pomoćniku komandanta za bezbjednost.

Negirao je tvrdnju Tužilaštva da je ranije kazao da predsjednica Okružnog Vojnog suda uređuje postupanje prema ratnim zarobljenicima, te je negirao da je Služba vojne bezbjednosti odgovorna za stanje ratnih zarobljenika.

Objasnio je da je ispitivanje ratnih zarobljenika bilo u nadležnosti Vojne policije, te da su ispitivači morali da se pridržavaju pravila Ženevske konvencije dok traje ispitivanje.

“Odgovoran je onaj ko prekrši. Ako ispitivač prekrši granicu, on je odgovoran“, kazao je vještak, te je dodao da je osoba koja vidi da se prekršilo pravilo odgovorna da svog pretpostavljenog informiše o tome.

Dodao je da se treba napraviti distinkcija između rukovođenja i komandovanja, gdje jedino komandantu pripada komandovanje. Mujezinović je objasnio da je komandant IBOG-a izdao naredbu kojom je regulisao i dao tačno određena uputstva za postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Odbrana je uložila materijalne dokaze, među kojima nalaz vještaka Mujezinovića i 65 dokumenata, uputstvo za rad opštinskih komisija za razmjenu, kao i dokaz o organizaciji IBOG-a.

Tužilaštvo je uložilo prigovor na uloženi dokaz Odbrane u kojem je svjedok Enver Kustura negirao potpis.

Ćamil Ramić i Himzo Selimović optuženi su s Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra.

Senita Patković