Suđenje

Majstorović i ostali: Zapaljene kuće i ubijeni mještani u Durićima

26. Jula 2024.09:44
Na suđenju za zločine u Vlasenici, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su u napadu na Duriće u junu 1992. zapaljene kuće, a neki mještani ubijeni.
Živojin Majstorović (lijevo) s braniocem Dragišom Mihajlovićem. Foto: BIRN BiH

Kadir Durić kazao je da su njegovo selo Duriće srpske snage prvi put napale 8. maja, kada su mještani pobjegli u šumu i kada je ubijen jedan komšija koji je bio ostao. Naveo je da je drugi napad bio početkom juna i da su ponovo otišli u šumu.

“Šest-sedam kuća nije gorjelo, ostalo je sve izgorjelo”, kazao je Durić, dodajući da je u selu bilo nekih 65 kuća.

Rekao je da se s porodicom sklanjao u susjedna sela, a da je poslije par dana s grupom komšija krenuo nazad u Duriće i da su uz put sreli žene, koje su im kazale da ima ubijenih. Durić je naveo imena desetak mještana koje su pronašli mrtve kod potoka i na drugim mjestima.

“Dogovorili smo se da ujutro iskopamo grobnicu, da ih ukopamo”, rekao je svjedok.

Kazao je da je među mrtvima bio i njegov amidža koji je bio slabo pokretan.

Durić je ispričao da se poslije u Cerskoj sastao sa familijom i drugim mještanima, od kojih je saznao da su neki ljudi odvedeni u logor “Sušica”, a da su neki nestali.

Rekao je da je od njih čuo da su u selu, kada je bio napad, viđeni optuženi Živojin Majstorović, Radenko Dubočanin i Radosav Savić, koje je inače poznavao.

Majstorović, Dubočanin i Savić optuženi su za zločin protiv čovječnosti. Prema optužnici, oni su 2. juna 1992. ili približno tog datuma, obučeni u maskirne uniforme s čarapama na glavi, na području sela Drum, Alihodžići, Pijuci, Džamdžići i Gradina s više nepoznatih lica otvorili vatru po civilima i objektima. Tog dana je ubijeno više od 23 osobe.

Odbrane Majstorovića i Dubočanina pitale su svjedoka Durića zbog čega u iskazu iz 2011. nije naveo da je od drugih čuo da su dvojica optuženih bila u selu. Odbrana Savića pitala ga je zbog čega ni 2011. kao ni 2023. nije naveo da su mu drugi kazali da su vidjeli Savića u Durićima.

Branioci su rekli da je svjedok na pitanja istražioca odgovorio da poznaje trojicu optuženih, ali da nije naveo šta je čuo od drugih. Svjedok je ponovio da on lično nije vidio optužene iz šume gdje se nalazio, ali da ne zna da nije naveo u istrazi ono što su mu kazali drugi, te da ne može uvijek isto ponoviti.

Tužilac Seid Marušić rekao je da postoji izjava iz 1993. u kojoj je svjedok spominjao optužene.

Svjedok Sabit Durić takođe je kazao da je prvi napad srpske vojske na Duriće bio 8. maja, a sljedeći početkom juna i da je bilo haubica, tenkova i minobacača.

“Sva sela oko Vlasenice su gorjela”, rekao je Durić i dodao da je s porodicom napustio Duriće oko četiri sata ujutro.

Naveo je da je s porodicom bio u Smajićima i da su se vratili poslije dva-tri dana. Saznao je da je ubijeno osam ili devet ljudi, a da su neki odvedeni u “Sušicu”, kao i da je bilo nestalih. Kazao je da je njegov amidža zapaljen u kući.

Suđenje se nastavlja 15. avgusta.

Marija Taušan