Vijest

U četvrtak predstavljanje indeksa transparentnosti pravosuđa Transparency Internationala i BIRN-a BiH

Baza podataka o pojedinačnoj transparentnosti sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini bit će predstavljena u četvrtak, 13. jula, tokom konferencije Transparency Internationala u BiH i BIRN-a BiH o stanju u pravosuđu i izmjenama Zakona o VSTV-u.
Ilustracija: BIRN BiH

Na početku konferencije bit će predstavljena online platforma “Indeks pravosuđa” koja sadrži rezultate mjerenja transparentnosti sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini, kao i detaljnije informacije o predmetima korupcije i organiziranog kriminala koje su pratili Transparency International u BiH i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Indeks transparentnosti pravosuđa rezultat je istraživanja na osnovu odgovora pravosudnih institucija te podataka koje objavljuju na svojim internet stranicama. Sudovi i tužilaštva rangirani su ocjenama za transparentnost na osnovu posebno razvijene metodologije.

Osim korupcije i organiziranog kriminala, baza sadrži i informacije o disciplinskim postupcima koji se protiv sudija i tužilaca vode pred Uredom disciplinskog tužioca (UDT), kao i ostale informacije o procesuiranju korupcije.

Nakon prezentacije online platforme, planiran je poseban panel posvećen izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) koje su usvojene u Vijeću ministara. Panelisti će analizirati nivo ispunjenosti preporuka međunarodnih i domaćih eksperata, uključujući mišljenje Venecijanske komisije, kao i preporuke organizacija civilnog društva.

Konferenciji “Pravosuđe u BiH – Stanje i perspektive” će prisustvovati predstavnici pravosudnih i izvršnih te zakonodavnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, institucije i tijela zaduženi za borbu protiv korupcije, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, kao i organizacije civilnog društva i mediji.

Konferencija će se održati u organizaciji Transparency Internationala i BIRN-a BiH, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Emina Dizdarević Tahmiščija