Vijest

Naredne sedmice presuda za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva

26. Maja 2023.16:55
Pred Sudom Bosne i Hercegovine u utorak, 30. maja, planirano je izricanje prvostepene presude Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu, koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Hrasnice kod Sarajeva.

Hrasnica. Foto: BIRN BiH

Gadži, Laličiću i Hebibu suđenje je počelo u martu 2022. godine. Njima se, kao bivšim pripadnicima Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na teret stavljaju nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja i zlostavljanja u Hrasnici kod Sarajeva od 1992. do 1994. godine. Ovi zločini, prema optužnici, počinjeni su u prostorijama zatvora u Hrasnici kod Sarajeva, Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera.

Za isti dan je planiran i nastavak iznošenja završnih riječi Državnog tužilaštva i Odbrane Ibrahima Purića koji je za zločine kod Viteza optužen sa Ibrahimom Tarahijom, Nijazom Sivrom, Rušitom Nurkovićem, Almirom Sarajlićem, Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem za zločine kod Viteza

Njima se kao bivšim pripadnicima 325. brigade ABiH sudi za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice 22. decembra 1993. godine.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brigade, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

Dan ranije, u ponedjeljak 29. maja, planirano je saslušanje prvog svjedoka u predmetu koji se vodi protiv Senada Bužimkića, Rizaha Fajića, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića, Irfe Velagića i Suada Nesimovića.

Sedmorica bivših pripadnika ABiH optuženi su za ubistva 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na području Bosanske Krupe. Prema optužnici, pripadnici VRS-a zarobljeni su u periodu od maja do jula 1995. godine u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja i za zločine počinjene u Tesliću, Zvorniku, Doboju, Tesliću, Gradišci, Foči i Kotor-Varoši.

Aida Trepanić Hebib