Vijest

Sljedeće sedmice žalba na presudu za zločin kod Prijedora

27. Maja 2022.15:45
Naredne sedmice pred Sudom BiH bit će iznesena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine na presudu kojom su osuđeni bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) – Bratislav Bilbija na dvije godine, a Đuro Adamović na tri godine zatvora – za zločin počinjen u augustu 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Sud je Bilbiju i Adamovića u novembru 2021. godine proglasio krivim za nečovječno postupanje prema civilima u Bukviku, a oslobodio ih je, zajedno sa prvooptuženim Rankom Babićem, optužbi za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak.

Oni su bili optuženi za zločin protiv čovječnosti, a Sud BiH je u presudi prekvalifikovalo djelo u “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Prema presudi, Adamović je u Bukviku udarao Smaila Kadirića rukama, nogama i kundakom, te ga je nastavio tući sa drugima kada je pao na zemlju i izgubio svijest. On je osuđen optužbe i da je potom udario zaštićenog svjedoka “A”.

Bilbija je proglašen krivim da je rukama, nogama i kundakom udarao Emsuda Kadirića.

Bilbija i Adamović su oslobođeni optužbi da su udarali Emsuda Kadirića sjekirom po glavi. Oslobađajući dio presude se odnosi i na odvoženje Emsuda do iskopane rupe, gdje je, nakon što se vidjelo da daje znake života, Adamović rekao jednom vojniku da ga ubije, a kada je ovaj to odbio, prišao je drugi i lišio ga života.

Babić je oslobođen i optužbi da je, kao najstariji oficir na mjestu događaja, propustio da spriječi počinjenje djela i da je svojim prisustvom ohrabrivao druge. Oslobođeni su i optužbi za odvođenje u nepoznatom pravcu Mirsada Kadirića, Emsuda Avdića i Senaida Muhića, koji su prethodno udarani.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2019. godine, a žalbu na presudu Tužilaštvo BiH će iznijeti u utorak, 31. maja.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene na području Foče, Teslića, Mostara, Donjeg Vakufa, Višegrada, Ugljevika, Gradiške, Prijedora, Sarajeva i Srebrenice.