Vijest

Disciplinski postupak protiv sutkinje zbog isticanja funkcije tokom podnošenja krivične prijave

22. Aprila 2022.16:38
Ured disciplinskog tužioca (UDT) je od Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) zatražio da se utvrdi disciplinska odgovornost Edibe Jakupović, sutkinje Općinskog suda u Tuzli, zbog prekršaja “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, dok je punomoćnik tužene zatražio da se tužba odbije.

Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Ediba Jakupović je tokom svjedočenja u svoju korist rekla da je 2018. s mužem kupila stan u Tuzli te da im je u kafiću u februaru 2020. godine prišao Adnan Džaferagić, inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), koji je zatražio saglasnost za upotrebu terase na zgradi, kazavši im da će pozvati policiju te da iznesu stvari iz podruma koji su dijelili s njim.

“Meni je bilo strašno da mi se neko na taj način obraća javno. Ne može neko ko radi u policiji prijetiti policijom. Koristio je svoje ovlaštenje da mi prijeti”, kazala je Jakupović, dodavši da je ubrzo saznala da joj je policija nekoliko puta dolazila na vrata stana, u kojem nije boravila, te da je protiv njega podnijela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, koju je, između ostalog, poslala na adrese Tužilaštva, premijera i gradonačelnika.

Na upit disciplinske tužiteljice Dejane Bojanić, potvrdila je da je u podnesku napisala: “Radim kao sudija dugi niz godina i poznati su mi propisi”, te izjavila da je time željela da kaže da poznaje propise, a ne da očekuje privilegije. Negirala je da u drugim privatnim stvarima ističe svoju funkciju te izjavila da nije očekivala da se u konkretnom predmetu nešto poduzme, nego da obavijesti javnost o nedoličnom ponašanju policije.

“Nemate pravo da podnosite krivičnu prijavu na adrese institucija koje nisu nadležne, ističući da ste sudija”, rekla je Bojanić, dodavši da se to tuženoj stavlja na teret.

Na današnjoj glavnoj raspravi svjedočila je i Sena Jakupović, kćerka tužene, koja je izjavila da joj je policija dolazila osam puta na vrata te da se ne sjeća šta je pisalo u uvodu krivične prijave koju je tužena podnijela protiv Džaferagića.

Tužiteljica Bojanić je prigovorila iskazu ove svjedokinje zbog irelevantnosti u odnosu na sami opis tužbe, dok je Osman Mulahalilović, pravni zastupnik tužene, kazao da se radi o okolnostima prije podnošenja krivične prijave.

Tokom iznošenja završne riječi, Bojanić je rekla da, iz sedam materijalnih dokaza koje je UDT izveo, proizilazi da je tužena počinila disciplinski prekršaj te da je, isticanjem svoje pravosudne funkcije, Jakupović postupila u suprotnosti s etičkim pravilima. Dodala je da je iskaz tužene neutemeljen i netačan, u suprotnosti s materijalnom dokumentacijom, te zatražila da Disciplinska komisija utvrdi disciplinsku odgovornost tužene i izrekne odgovarajuću mjeru.

“Smatram da disciplinski tužilac nije dokazao pravni opis ili kvalifikaciju koja se tuženoj stavlja na teret”, kazao je pravni zastupnik Mulahalilović te dodao da UDT nije uspio dokazati da je Jakupović na ovaj način koristila prestiž sudijske funkcije.

On je od Disciplinske komisije zatražio da se disciplinska tužba odbije.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a će biti donesena naknadno.

Aida Trepanić Hebib