Vijest

Novi pretresi zbog korona nabavki u Banjaluci

23. Oktobra 2024.10:39
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresaju prostorije Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u Banjaluci.
Zgrada Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Foto: BIRN BiH

Akcija se sprovodi pod nadležnošću Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, a asistiraju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Portparol Tužilaštva Dragica Tojagić potvrdila je za Detektor da se, uz prostorije Fonda, vrše i pretresi privatnih prostorija Dejana Kusturića, vršioca dužnosti direktora Fonda.

“Akciju sprovode pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu i Uprave za organizovani kriminal MUP-a RS-a. Vrše se pretresi prostorija Fonda i firme ‘Medietik’, a u vezi sa nezakonitim radnjama prilikom sklapanja ugovora za vrijeme pandemije korona virusa”, navela je Tojagićeva.

Prema njenim riječima, nezakonite radnje se odnose na nabavku medicinske opreme, odnosno respiratora, o čemu su mediji ranije izvještavali.

Iz SIPA-e su saopštili da se aktivnosti, uz asistenciju službenika MUP-a RS-a, provode zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Đorđe Vujatović