Suđenje

Podgora: Obavezno psihijatrijsko liječenje optuženog

22. Oktobra 2024.15:31
Na suđenju Edinu Podgori za terorističke prijetnje, vještakinja neuropsihijatrijske struke je kazala da je za optuženog obavezno psihijatrijsko liječenje.

Sud BiH decembar 2023.Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Alma Bravo-Mehmedbašić, vještakinja neuropsihijatrica, pojasnila je da je od Tužilaštva BiH zaprimila dvije naredbe da – na osnovu intervjua, uvida u medicinsku dokumentaciju te uz pomoć drugih radnji – sačini mišljenje o tome da li je optuženi bio sposoban da shvati značaj svog djela, te mišljenje u vezi s njegovim duševnim stanjem, ciljevima i pobudama tokom počinjenja djela.

Prema njenim zaključcima, optuženi Podgora ne boluje od duševne bolesti psihotičnog karaktera, ali je emocionalno nestabilan i impulsivni tip osobe. Kako je kazala vještakinja, optuženi ne podnosi autoritete i zakonske norme, te ima potrebu da kazni krivce.

“On ima svoj sistem vjerovanja i ponašanja, što odstupa od društvenih i zakonskih normi, i zato dolazi do sukoba“, kazala je Bravo-Mehmedbašić.

Vještakinja je rekla da je za optuženog obavezno psihijatrijsko liječenje te da kod emocionalno nestabilnog poremećaja ličnosti postoji opasnost da u budućnosti ponovi novo krivično djelo.

Pojasnila je da optuženom, i u slučaju zatvorske kazne, treba biti omogućeno liječenje, što može doprinijeti poboljšanju i smanjiti mogućnost za ponavljanje krivičnog djela.

Odgovarajući na pitanja branioca Rusmira Karkina, vještakinja je kazala da se u slučaju poremećaja ličnosti radi o ponašanju koje odstupa od društvenih normi, te da nije riječ o duševnoj bolesti u užem smislu. Dodala je da bi, u slučaju određivanja zatvorske kazne, za optuženog najbolje bilo da je smješten s ostalim zatvorenicima, kako u startu ne bi bio etiketiran.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Hasije Mašović, vještakinja je kazala da, iako je nalaz sačinjen u maju, nije potrebno ponovno pregledati optuženog.

Podgora je, na upit predsjedavajuće Mašović, potvrdio da je 2013. dobrovoljno podvrgnut liječenju i da je kontinuirano išao na terapije.

Tužiteljica Ivana Petković je prije iznošenja nalaza i mišljenja vještaka pročitala optužnicu protiv Podgore, prema kojoj se tereti da je 18. aprila 2024. između 21 i 22 sata – s ciljem zastrašivanja stanovništva – svjesno počinio teroristički čin time što je putem mobilnog telefona pristupio društvenoj mreži Facebook, te javno objavio snimak u trajanju od tri minute i 24 sekunde na kojem se nalazi on i upućuje prijetnje uz riječi da je “mudžahedin“.

Prema optužnici, držeći pištolj i nož, između ostalog je uputio riječi: “Vidjet ćete, Allahovi mudžahedini, kako treba kjafire… ko ne podnosi nasilje, nek ne gleda“, čime je počinio teroristički čin prijetnjom na život i na fizički integritet osoba.

Ranije je Sudu BiH dostavljen sporazum o priznanju krivice postignut između optuženog i Tužilaštva BiH, kojim je predložena kazna od godinu i po zatvora, kao i obavezno psihijatrijsko liječenje. Tada je predsjedavajuća Mašović kazala da je potrebno prvenstveno saslušati vještaka, kako bi Sud razmotrio mjeru za optuženog.

Održavanje ročišta za razmatranje sporazuma o krivnji planirano je 5. novembra.

Aida Trepanić Hebib