Suđenje

Dudaković i ostali: Komšija pronašao ubijenog oca u selu

21. Oktobra 2024.16:27
Na suđenju za zločine u više krajiških opština, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je njegova porodica u oktobru 1995. napustila kuću u Krkojevcima kod Sanskog Mosta, a otac je ostao i, kako je čuo, ubijen.
Atif Dudaković. Foto BIRN BiH

Drago Bodroža je rekao da je otišao na liniju ujutro, a njegova supruga je sa djecom i drugim mještanima napustila kuću zbog napada Petog korpusa. Otac Petar, koji je bio 1928. godište, nije krenuo s njima.

“Rekao je da će doći biciklom, međutim, nije došao“, naveo je svjedok.

Ispričao je da se s porodicom našao nakon desetak dana, a kasnije je išao sa SFOR-om u selo i oca nije bilo. Naveo je da mu je komšija Mate rekao da je njegovog oca pronašao mrtvog kod trafo-stanice.

“Udaran po glavi i tri metka“, naveo je Bodroža.

On je rekao da je ubijen još jedan komšija iz sela, a da su dvije žene iz staračkog doma, tu noć kada su drugi mještani napustili Krkojevce, prenoćile u kući njegovog oca. Te žene su, kako je čuo, odvedene i poslije razmijenjene.

Svjedok je kazao da su, nakon ekshumacije na Šušnjarima, 72 tijela dopremljena u Banjaluku i da je išao više puta na identifikaciju, a tek je peti put prepoznao dijelove očeve odjeće i stvari.

“Vidio sam da ima opanke i čarape. Našao sam ključeve i sat“, rekao je Bodroža.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Branilac Asim Crnalić ispitivao je svjedoka o njegovima navodima da su mu oca ubili pripadnici Petog korpusa. Bodroža je kazao da su dvije žene, koje su noćile kod njegovog oca, vidjele kako su ga ubili i poslije to pričale u Prijedoru, a on je čuo od drugih izbjeglica.

Braniteljici Mirni Avdibegović je potvrdio da nema direktnih saznanja o stradanju oca.

Milka Pećanac ispričala je da je 14. septembra 1995. sa djecom napustila svoje selo Suvaja u opštini Bosanski Petrovac. Ona je kazala da je njena majka Mara Štrbac, koja je bila 1912. godište, živjela u krupskoj Suvaji i nju je, kako je čula, unuk odveo 16. septembra na zadnji autobus kako bi napustila to područje.

“Unuk je zamolio jednu ženu da pripazi baku i da je povede gdje god budu išli“, navela je Pećanac.

Kako je saznala od drugih, autobus je došao do Lušci Palanke i tu su prenoćili u školi, a potom je uslijedilo granatiranje. Čula je da je jedna žena zvala njenu majku da krenu autobusom, ali ona nije bila potpuno svjesna situacije i ostala je.

“Tu je nestala i tu joj je bio kraj“, kazala je Pećanac.

Ona je dodala da je išla u Banjaluku kada je dopremljeno više stotina tijela, ali nije mogla identifikovati majku koja ni do danas nije pronađena.

Braniteljici Sabini Ćatović Hoti je kazala da nema saznanja da je njena majka ubijena.

Suđenje se nastavlja 11. novembra.

Marija Taušan