Suđenje

Ćamil Ramić i ostali: Doktori po pozivu odlazili u zgradu ZOIL-a

21. Oktobra 2024.14:34
Na suđenju za zločine u Goraždu i Višegradu, svjedokinja Odbrane je rekla da je kroz goraždansku bolnicu prošla grupa ranjenika srpske nacionalnosti, kojima je ukazana pomoć.
Himzo Selimović
Himzo Selimović. Foto: BIRN BiH

Lejla Pjano, koja je iskaz dala u svojstvu svjedokinje Odbrane Himze Selimovića, ispričala je da je bila glavna medicinska sestra u operacionoj sali u Goraždu i da je stanje u operacionim salama bilo haotično.

Prema njenim riječima, struje u bolnici nije bilo te je korišten agregat. Među doktorima, kazala je, bilo svih nacionalnosti, te se prisjetila doktorice Dušice iz Beograda, koja je poginula u krugu bolnice, na pauzi od radnih obaveza.

Ispričala je da su u bolnicu dovođeni i ranjenici srpske nacionalnosti.

“Sjećam se jedne grupe ranjenika koji su prošli kroz bolnicu”, rekla je svjedokinja i dodala da je jednom od tih ranjenika spašena šaka.

Svjedokinja je izjavila da se osoblje prema svima ponašalo jednako i da su pacijenti nakon odlaska iz bolnice dobivali otpusno pismo, a da su doktori imali obavezu i da idu na preglede pacijenata i van bolnice.

Kazala je da su doktori po telefonskom pozivu išli i u zgradu nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada, zajedno sa Selimovićevim, optuženi su i Ćamil Ramić i Ramiz Mićivoda. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Faruk Kulenović, vještak medicinske struke kojeg je angažovala Selimovićeva Odbrana, rekao je da je po medicinskoj dokumentaciji iz goraždanske bolnice za jednog pacijenta utvrdio povrede šake i lica od eksplozije, dok je prema nalazu klinike iz Beograda ustanovljena dijagnoza upalne reakcije.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Minke Kreho izjavio je da se ne zna pravi razlog upalnog oboljenja kože kod pacijenta.

Vještak je kazao da bi povređivanje na plućima i trbuhu imalo za posljedicu povrede koje bi zahtijevale operacioni zahvat, a da od dokumentacije koju je dobio iz Beograda, gdje je provedena kompletna dijagnostika, ništa od toga nije našao.

Tužiteljici Marijani Čobović je vještak rekao da je jedina povreda pacijenta koju je našao u dokumentaciji bila od eksplozije mine, na licu i prstima ruke.

Optuženom Selimoviću je odgovorio da bi nakon “skakanja po grudnom košu” kod pacijenta došlo do komplikacija koje bi iziskivale intervencije, koje bi se kasnije mogle jasno vidjeti na rendgenskom snimku.

Nastavak suđenja će biti 28. oktobra.

Senita Patković