Vijest

Nešić negira navode moldavske policije o kampovima za obuku u BiH

Nešić negira navode moldavske policije o kampovima za obuku u BiH

18. Oktobra 2024.15:25
18. Oktobra 2024.15:25
Nakon objave da su u Moldaviji uhapšena četiri državljanina ove zemlje koji su, prema navodima moldavske policije, obučavani u kampovima u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo sigurnosti je saopćilo da ti navodi nisu tačni.

Nešić je u izjavi pojasnio i da za navode moldavske policije o kampovima za obuku na teritoriji naše zemlje ne postoje nikakvi relevantni dokazi, niti materijal koji bi ukazivao da se takvo nešto odigralo u BiH.

“Postavlja se pitanje u čijem interesu, za čiji račun su došli na ideju da daju takvu izjavu, a sve imajući u vidu da je kod njih uzavrela politička situacija”, kaže Nešić.

On je dodao da je potrebno znati da se u Moldaviji 20. oktobra održavaju izbori.

“Očigledno nekom treba priviđanje nekih ruskih plaćenika ili ne znam čega već, a koji su se obučavali u BiH i ne znam kojoj drugoj zemlji”, tvrdi Nešić.

Nakon što su jučer brojni mediji prenijeli saopćenje moldavske policije, iz Ministarstva sigurnosti BiH stigla je reakcija u kojoj su naveli da ne postoje nikakvi zvanični upiti moldavskih vlasti, niti su dostavljeni ikakvi dokazi koji bi potvrdili navedene tvrdnje.

“Posebno ističemo da se BiH namjerno stavlja u ovaj kontekst jer je država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog toga je pogodna određenim centrima za plasiranje ovakvih konstrukcija na njen račun”, stoji u saopćenju ovog ministarstva.

Sličan stav u izjavi je iznio i ministar Nešić, koji je podsjetio da se BiH zalaže za mirno rješenje sukoba u Ukrajini i da ono što moldavska policija tvrdi “govori o ozbiljnosti te institucije”.

Screeshot iz videa akcije moldavske policije. Foto: Politia.md

U saopćenju objavljenom u četvrtak, 17. oktobra, državna policija Moldavije navodi da su uhapšena četiri moldavska državljanina, kao dio veće grupe koja broji stotinu osoba, a koji su učestvovali u određenim obukama.

Navedeno je i da su pojedine članove trenirali “strani instruktori“ povezani s privatnim vojskama i grupama, među kojima je paravojna formacija “Wagner“, koja je sa zvaničnim ruskim snagama učestvovala u invaziji na Ukrajinu.

“Pojedini su selektovani za napredni trening u gerilskim kampovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Najveći dio treninga dešavao se od početka septembra do sredine oktobra”, navodi se u saopćenju.

Državna policija u saopćenju navodi da su u hapšenju učestvovale Sigurnosno-obavještajna agencija, Nacionalni istražni inspektorat te državno tužilaštvo.

Hapšenje ovih osoba u Moldaviji komentirao je i ministar odbrane BiH Zukan Helez, koji je kazao da su ove akcije potvrda njegovih navoda iz novembra 2023. godine, kada je izjavljivao da vojni kampovi za obuku postoje u okolini Rogatice, na planini Maglić, ali i u neposrednoj blizini Sarajeva.

“Vlasti Moldavije su uhapsile neke mlade ljude koji su u njihovoj državi, koji su priznali da su bili obučavani u paravojnim kampovima u BiH. To je meni neka satisfakcija jer su me bili i optužili, pa sam davao izjave u Tužilaštvu BiH, i naravno kad su vidjeli da imam dokaze, onda je obustavljena istraga i to se zataškalo”, naveo je Helez.

Dok Helez tvrdi da, ako Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH nije utvrdila postojanje kampova u našoj zemlji, to ne znači da oni nisu postojali, Nešić podsjećajući na to u izjavi poziva Heleza da pokaže gdje su ti kampovi.

“Ministarstvo sigurnosti i policijske agencije u okviru Ministarstva rade revnosno svoj posao i sigurno da takvo nešto postoji u BiH, mi bi to spriječili i adekvatno reagovali”, zaključuje Nešić.

Enes Hodžić