Suđenje

Jure Grubišić: Optuženi negira da je bio pripadnik HVO-a

15. Oktobra 2024.16:09
Suđenje Juri Grubišiću, koji se tereti za zločine nad civilima u Derventi, iznova je počelo u dobojskom Okružnom sudu, a optuženi je u sudnici negirao da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Okružni tužilac Slavko Krulj, Jure Grubišić i advokat Jozo Barišić. Foto: BIRN BiH

Zbog protoka vremena od zadnjeg ročišta, koje je održano 13. maja, suđenje je krenulo iznova, te su se tužilac Slavko Krulj i branilac Jozo Barišić složili da se ranije provedeni dokazi neće ponovo izvoditi u sudnici.

Iako je uredno primio poziv, u sudnici se nije pojavio svjedok dobojskog Okružnog javnog tužilaštva Milivoje Stojaković.

“Nemam kontakt s tim svjedokom. Prema nekim saznanjima, on se nalazi u inostranstvu”, kazao je tužilac Krulj i dodao da ne odustaje od saslušanja ovog svjedoka.

Advokat Barišić je rekao da je Stojakovića u posljednjih 10-ak dana viđao u Derventi.

Predsjednica Sudskog vijeća Snežana Banjac Lopandić navela je da će Sud izdati naredbu za privođenje svjedoka na sljedeće ročište.

Branilac Barišić je ponovio da je u ovom predmetu došlo do zamjene identiteta.

Kazao je da je pripadnik Policijske uprave Doboj 14. maja ove godine razgovarao s Jurom Grubišićem koji živi u Petrinji, dok njegov branjenik živi u Zagrebu.

“U policijskoj zabilješci stoji da je Jure Grubišić – Knežević u telefonskom razgovoru policajcu rekao da je razgovarao s Markom Markovićem iz Dervente, s kojim je svirao izvorne pjesme, da je poželio doći u rodni kraj da se vidi s prijateljima, ali da ne smije jer je čuo da ga optužuju da je tukao srpsko stanovništvo”, kazao je Barišić.

Branilac je dodao i da je policajcu Grubišić iz Petrinje rekao da je 1992. godine bio pripadnik Vojne policije 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane u Derventi, ali da nije počinio nikakve zločine.

Optuženi Grubišić u sudnici je kazao da je od 1975. do 1986. godine radio u Zagrebu i da se vratio u Derventu, odakle je, poslije tri mjeseca, ponovo otišao u glavni grad susjedne Hrvatske, te da nikad nije bio pripadnik HVO-a.

Tužilac Slavko Krulj je naveo da bi ovaj postupak trebalo dovesti do kraja, te da je zapisnik o prepoznavanju s fotodokumentacijom dio sudskog spisa.

Krulj je rekao i da je slučajno u optužnici navedeno da je Gegalo nadimak optuženog.

Branilac Barišić je odgovorio da je svjedocima predočena fotografija njegovog branjenika s početka 1990., a fotografija Jure Grubišića zvanog Gegalo iz 2020. godine.

Prema navodima dobojskog Tužilaštva, Grubišić se, u svojstvu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Derventi, tereti da je učestvovao u zlostavljanju i premlaćivanju civila srpske nacionalnosti u logorima u zgradi Doma Jugoslovenske narodne armije u Derventi i u vojnim hangarima na Rabiću od aprila do juna 1992. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 16. decembar.

Arnes Grbešić