Vijest

Postupak protiv sudije zbog nezakonitog smještanja u psihijatrijsku ustanovu

14. Oktobra 2024.14:47
Disciplinska tužba protiv Ismeta Alibašića, sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši koji se tereti da je svojom odlukom odredio prisilni smještaj jedne osobe u psihijatrijsku ustanovu na period duži od zakonom dozvoljenog, pročitana je na pripremnom ročištu pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Zgrada Općinskog suda u Velikoj Kladuši. Foto: Općinski sud Velika Kladuša

Aleksandra Obradović, predsjedavajuća Disciplinske komisije, na početku je konstatovala da tuženi Alibašić nije pristupio ročištu, te da se Komisiji obratio podneskom u kojem navodi da je poziv na ročište dobio tek na dan održavanja. Ipak, dao je pisanu potvrdu da pripremno ročište bude održano u njegovom odsustvu.

Predsjedavajuća Komisije navela je kako se Alibašić tereti za nepostupanje iz neopravdanih razloga prema pravilnicima, odlukama, naredbama ili drugim aktima VSTV-a, donošenjem odluka kojim se jasno krši zakon.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac pojasnio je da se tužba odnosi na rješenje koje je ovaj sudija donio 15. febrauara 2021., kada je odredio prisilan smještaj jedne osobe u Specijalnu bolnicu za psihijatriju Sokolac na godinu dana. Baćevac je dodao da je takva odluka u suprotnosti sa zakonom, jer se ovakvim rješenjem ne može odrediti prisilni smještaj duži od šest mjeseci.

Iz Ureda disciplinskog tužioca naveli su kako će u postupku predočiti 11 materijalnih dokaza, dok je Komisija navela da prihvataju i saslušanje svjedoka koje je predložio tuženi.

Glavna rasprava u ovom predmetu zakazana je za 14. novembar.

Enes Hodžić