Suđenje

Optuženi za zločine u Donjem Vakufu nije došao na izjašnjenje o krivici

14. Oktobra 2024.13:56
Miodrag Đurkić, optužen za zločine protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa, nije se pojavio na današnjem ročištu zakazanom u Državnom sudu zbog izjašnjenja o krivici.
Donji Vakuf. Foto: BIRN BiH

Sudija za prethodno saslušanje Staniša Gluhajić je kazao da se optuženi, prema posljednjim informacijama, navodno nalazi u Srbiji, te da Sud do danas nije dobilo zvaničnu informaciju da li je Đurkić na adresu u susjednoj državi dobio optužnicu i poziv za izjašnjenje o krivici.

Advokat Nenad Rubež je rekao da je s optuženim posljednji put imao kontakt prije sedam ili osam mjeseci, da ima njegov broj telefona te će ga ustupiti Sudu BiH.

Zbog neispunjenja uslova za održavanje, ročište je odloženo na neodređeno vrijeme.

Đurkić se, između ostalog, tereti za nezakonita hapšenja te zatvaranja oko stotinu civila nesrpske nacionalnosti, a zatim mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja na surove načine i nečovječna postupanja, usljed čega je dvoje civila preminulo, dok ih je četvero odvedeno u nepoznatom pravcu i od tada im se gubi svaki trag.

U optužnici se navodi da je Đurkić – od 21. juna pa do kraja septembra 1992., kao kriminalistički i KDZ tehničar u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, te od početka jula do 13. septembra iste godine, kao upravnik zatočeničkog objekta “Vrbaspromet”, koji je bio pod nadležnošću SJB-a Donji Vakuf – počinio progon civilnog nesrpskog stanovništva zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

 

Povezani članci

Irvin Pekmez