Suđenje

Ganić i ostali: Kukanjac mu rekao da se čuva Ganića

9. Oktobra 2024.17:17
Na suđenju za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o ubistvima i ranjavanjima nakon napada na kolonu, kao i pregovorima o bezbjednom izlasku Jugoslovenske narodne armije (JNA). 
Ejup Ganić. Foto: BIRN BiH

Dušan Kovačević je kazao da je bio pomoćnik za logistiku komandanta Druge vojne oblasti, na čijem je čelu bio Milutin Kukanjac. Rekao je da je krajem aprila Komanda na Bistriku blokirana, a da je 2. maja 1992. napadnuta.

“Napadnuta je zgrada sa svih strana, najviše iz pravca Miljacke”, rekao je Kovačević, dodavši da je napadnut i Dom JNA, i da je bilo poginulih i ranjenih među ekipama koje je Kukanjac slao da im pomognu.

Kazao je da je Kukanjac bio na vezi sa Generalštabom u Beogradu, u nastojanju da se prekine napad, te da su dobili informaciju da je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović nenajavljeno sletio na aerodrom.

Ispričao je kako je Izetbegović odbio ponudu da se vrati avionom, te kako je general (Blagoje) Adžić naredio da bude prebačen u zgradu Četvrtog korpusa u Lukavici. Adžić je, kako je izjavio svjedok, Kukanjcu naredio da dobro pazi na Izetbegovića, da se ne desi katastrofa.

Svjedok je rekao da su imali informacije da Izetbegović neće moći bezbjedno stići od aerodroma do Predsjedništva i da će biti ubijen, a JNA optužena za to, te da će NATO intervenisati.

Kazao je da je Izebegoviću omogućen kontakt s Predsjedništvom i da je Ejupu Ganiću predao ovlaštenja. Dodao je da su sutradan nastavljeni pregovori u kojima su učestvovali Milan Aksentijević iz JNA, komandant UNPROFOR-a Lewis MacKenzie i Ganić.

“Kukanjac je tražio da Izetbegović naredi da se prekine napad, i taj napad je prekinut”, rekao je Kovačević, dodavši da ne zna da li je Izetbegović nekoga kontaktirao.

Kazao je da im je Aksentijević prenio da je Ganić rekao da su pripadnici JNA zarobljenici i da moraju prihvatiti njegov prijedlog da Kukanjac ode u Lukavicu i narediti prekid vatre JNA. Svjedok je kazao da mu je Kukanjac, dok se spremao da ode u Lukavicu, predao ovlaštenja i rekao mu da se čuva Ganića, jer je opasan i da je on rukovodio napadom.

Naveo je da Kukanjac nije otišao jer su, kad su došla dvojica specijalaca da ga prate, čuli poruku na njihovim “motorolama” da ne smije živ stići u Lukavicu. Kazao je da je Kukanjac pozvao Izetbegovića u Komandu i da je on došao u UNPROFOR-ovim transporterima s MacKenziejem.

“Izetbegović je rekao da je lično došao da svojim prisustvom garantuje bezbjedan izlazak”, prisjetio se svjedok i dodao da su mu vjerovali, jer je na putu iz Lukavice mogao skrenuti u Predsjedništvo.

Kovačević je kazao da su u Komandu došla i dva lica koja je Izetbegović pozvao i da je od njih tražio da obavijeste Predsjedništvo da se pregovara o bezbjednom izlasku kolone JNA.

“Koga su oni u Predsjedništvu obavijestili, ne znam, svi smo to slušali”, rekao je svjedok.

Kovačević je kazao da je ušao u sanitetsko vozilo i da je kolona nakon izvjesnog vremena zaustavljena. Ispričao je kako je jedna grupa otvorila vrata saniteta i uperila im puške u glavu. Prema njegovim riječima, imali su automatske puške, uniforme i oznake “Patriotske lige” i “Zelenih beretki”.

“Dolazi jedan, otvorio je rafal u krug i pogodio u glavu pukovnika Miru Sokića, on je bio u računovodstvu, Hrvat. I ta krv i mozak po meni su poprskali”, prisjetio se Kovačević.

Naveo je da je rafalom pogođen i doktor Radulović. Kazao je da je stigao milicioner, koji je odgurnuo okupljene, a da je on rekao vozaču da vozi i da su došli u Vojnu bolnicu. Naveo je da je konstatovano da je ubijena i jedna službenica koja je radila u Komandi. Dodao je da je i sam bio lakše ranjen, a da su na sanitetskom vozilu bile 52 rupe od metaka.

Kovačević je rekao da je napad na kolonu JNA bio unaprijed pripremljen i da su napadači bili sakriveni u ulicama i haustorima.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila, optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Odbrane su najavile duže ispitivanje svjedoka pa je ono odgođeno za neko od narednih ročišta i biće obavljeno putem video-veze sa Beogradom, s ozbirom na njegovu životnu dob.

Nastavak suđenja je 30. oktobra.

Marija Taušan