Suđenje

Blagojević i ostali: Počelo suđenje za zločine u Karakaju

7. Oktobra 2024.11:55
Suđenje nekadašnjem komandantu i pripadnicima Zvorničke brigade, kao i jednoj ženskoj osobi, počelo je čitanjem optužnice za zločine nad bošnjačkim civilima koji su bili nezakonito zatvoreni u Tehničkom školskom centru (TŠC) u Karakaju u junu 1992. godine.
Optuženi u predmetu “Vidoje Blagojević i ostali”. Foto: BIRN BiH

Optužnica tereti bivšeg komandanta Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Vidoja Blagojevića te pripadnike Karakajske čete Ivana i Milana Arapovića, Kostu Pejića, Božu Radića, Mileta Savića, Mileta Blagojevića, Ljubišu i Branka Pejića te Vericu Radović za zločin protiv čovječnosti počinjen u okviru širokog i sistematičnog napada na području Zvornika.

Optužnica obuhvata nečovječna postupanja, prisilne nestanke i ubistva. Prema optužnici, oko 400 muškaraca je od 1. do 5. juna bilo nezakonito zatvoreno u Karakaju nakon što su u Bijelom Potoku odvojeni od žena i djece.

“Odmah, prvi dan, 20 ljudi je umrlo od gušenja i vrućine, jer su bili zatvoreni u maloj prostoriji”, kazao je tužilac Mersudin Pružan.

Bivši pripadnici Karakajske čete optuženi su u svojstvu stražara da su u dva navrata formirali špalir i tukli civile, koji su bili držani u nečovječnim uslovima i zlostavljani.

“Iako su bili dužni da zaštite živote civila, oni to nisu učinili”, kazao je tužilac u uvodnoj riječi.

Nekadašnji stražari, prema optužnici, nisu spriječili ulazak drugih lica, koja su preminula ili su nedostupna, a koja su premlaćivala i izvodila civile kojima se od tada gubi trag. Civili su, kako se dodaje, odvođeni njihovim kućama radi uzimanja dragocjenosti i oružja, i nakon toga više nisu viđeni živi.

Vidoje Blagojević je optužen da nije spriječio nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva, kao i da nije preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih počinilaca.

Radović je optužena da je 1. juna došla pred TŠC u Karakaju, gdje su izvedena dva civila, koje je ubila iz pištolja koje joj je dao stražar. Kako se navodi, ona je to učinila iz osvete jer joj je muž u aprilu ubijen u Glumini.

“Od 1. do 5. juna izvedeno je više od 150 civila kojima se izgubio svaki trag ili su ubijeni”, navodi se u optužnici.

Tužilac Pružan je rekao da su kasnije ubijeni i drugi zatočeni civili, te da će to biti predmet drugog postupka. U masovnoj grobnici Crni vrh do sada je pronađeno i identifikovano oko 420 žrtava odvedenih iz Bijelog Potoka 1. juna, a za 240 žrtava se još traga.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati iskazima 129 svjedoka, jednog vještaka i ulaganjem 400 materijalnih dokaza.

Ranije je u ovom predmetu razdvojen postupak u odnosu na Stevu Vasiljevića.

Odbrane u ovoj fazi postupka nisu željele iznositi uvodne riječi.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 21. oktobar.

Marija Taušan