Vijest

Potvrđena optužnica protiv Šerifa Patkovića

4. Oktobra 2024.10:44
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Šerifa Patkovića, nekadašnjeg komandanta Drugog bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, zbog zločina počinjenog u Dusini kod Zenice 1993. godine.


Šerif Patković. Foto: N1

Iz Suda BiH saopštili su da je Patković optužen da je 26. januara 1993. godine, u prijepodnevnim satima, nakon što je Armija RBiH ovladala selom Dusina – pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine – lišio života zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dusina, koji je prethodno ranjen ležao na zemlji.

Prema haškim presudama koje je Detektor analizirao u Bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, u Dusini kod Zenice je 26. januara 1993. izbio sukob HVO-a i Armije BiH, a nakon borbi su pripadnici Armije BiH ubili šest Hrvata – jednog civila i petoricu vojnika, među kojima i zapovjednika, a koji su predali oružje.

Također se navodi da je šest zarobljenih vojnika HVO-a iz Dusine 26. januara 1993. prebačeno u Muzičku školu u Zenici, gdje su bili podvrgnuti zlostavljanju.

Optužnica protiv Patkovića podignuta je prošlog mjeseca, a na teret mu se stavlja ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U narednom periodu bit će zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji.

Lamija Grebo