Suđenje

Lasica i Milović: Uloženi iskazi umrlih svjedoka

26. Septembra 2024.15:12
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Goražda, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je iskaze iz istrage za pet svjedoka, koji su u međuvremenu preminuli.


Branislav Lasica (lijevo) i Miroslav Milović (desno), Foto: BIRN BiH

Nakon što su Tužilaštvo i Odbrane optuženih Borislava Lasice i Miroslava Milovića prihvatili prijedlog Suda BiH da se, s cilju ekonomičnosti i efikasnosti postupka, iskazi umrlih svjedoka ne čitaju na ročištu, oni su uloženi.

Tužilac Vladimir Simović je uložio iskaze zaštićenog svjedoka pod pseudonimom “D“ iz 2016. i 2019., te izvod iz Matične knjige umrlih.

Na suđenju su uloženi i iskazi umrlih svjedoka Adema Smajovića iz 2024., Amire Bekrić iz 2013., Paše Živojević iz 2016. i Nure Močević iz 2023. godine, koje su dali Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te izvodi iz Matične knjige umrlih.

Lasica se s Milovićem tereti da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske, komandovali i učestvovali u napadu na Lozje, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 osoba. Navedeno je da su među žrtvama bili uglavnom civili – uključujući žene, djecu i starije – a više desetina ljudi je odvedeno i zatočeno.

Nastavak suđenja je 10. oktobra.

Senita Patković