Suđenje

Zeljković i ostali: Marković nosio novac u skladu s dinamikom isplate

23. Septembra 2024.15:32
Optuženi Saša Marković je, na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, u unakrsnom ispitivanju pojasnio da je Branislavu Zeljkoviću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nosio novac u skladu s dinamikom isplate.
Branislav Zeljković ispred Suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Zeljkovićevu braniteljicu Jadranku Ivanović je interesovalo šta je Marković uradio sa preostalih 215.000 maraka nakon što je Zeljkoviću, kako tvrdi, isplatio 250.000 maraka.

“Prema valutnim karticama, ugovorima o pozajmicama ste na svoj račun prebacili ukupno 465.000 maraka. Šta je urađeno sa preostalih 215.000 maraka?” upitala je advokatica Ivanović.

Uslijedio je kratak odgovor Markovića: “To je bio novac za privatne svrhe.”

Marković je pojasnio i kako je Zeljkoviću nosio novac u skladu sa dinamikom isplate, te da su iznosi koje je nosio varirali.

Zeljkovićeva advokatica prigovorila je danas i da su određeni dokazi Tužilaštva nezakoniti, te kako su neki neoznačeni i neovjereni.

Republička tužiteljica Sanja Tadić Stojisavljević uzvratila je da te informacije nisu tačne, te da Odbrana obmanjuje Sud.

“Dostaviću i dokaze koji osporavaju tvrdnje Odbrane da Saša Marković nije imao kontakte sa kompanijama iz Kine”, zaključila je tužiteljica.

Nakon što je Zeljkovićeva Odbrana završila unakrsno ispitivanje Markovića, Vijeće Okružnog suda u Banjaluci je na prigovor advokatice Ivanović odbilo pitanje Aleksandra Jokića, advokata optuženog Slavka Bojića, objašnjavajući da se na njegovog branjenika ne odnosi tačka optužnice po kojoj je unakrsno ispitan Marković.

Odbrana Markovića je namjeravala među materijalnim dokazima uložiti mail komunikaciju svog branjenika sa avioprevoznicima i kompanijama iz Kine na okolnosti transporta i nabavke zaštitne opreme u vrijeme pandemije virusa korona. No, kako se radilo o novim dokazima, na koje Odbrana Zeljkovića nije bila pripremljena, to je ostavljeno za naredno ročište.

Advokatica Ivanović je danas Sudu predala i veći broj materijalnih dokaza, među kojima su ponuda Turističke agencije “Travel for fun” prema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske adresirana na Zeljkovića, ugovor o formiranju konzorcijuma između firmi “Travel for fun” i “Promeding”, ugovori o pozajmicama između “Travel for fun” kao zajmodavca i njenog vlasnika Saše Markovića kao zajmoprimca.

Advokatica Ivanović je najavila i da će dokazi koje Odbrana bude izvodila u nastavku suđenja ukazati na određene sumnje u nezakonite radnje, ali nije precizirala o kojim dokazima se tačno radi i na koga će se oni odnositi.

Zeljkoviću i Markoviću se sudi sa direktorom firme “Procontrol” Slavkom Bojićem, direktorom firme “Promeding” iz Laktaša Draganom Dubravcem i bivšim direktorom “Sineks laboratorije” Sanijem Crljićem.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar, kada će Markovića ispitati Odbrane ostalih optuženih.

Đorđe Vujatović