Vijest

Optuženi za zločin u Derventi o krivnji se izjašnjava krajem oktobra

23. Septembra 2024.14:56
Ročište na kojem bi se o krivnji trebao izjasniti Zoran Stojčić, optužen za zločin nad civilima na području Dervente, zakazano je u Okružnom sudu u Doboju za 25. oktobar.
Okružni sud u Doboju
Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Okružni sud u Doboju, kako je potvrđeno Detektoru, povukao je potjernicu i ukinuo pritvor optuženom koji se nalazi u Rumuniji, a po prijedlogu dobojskog Okružnog javnog tužilaštva.

Ukidanje pritvora Tužilaštvo je zatražilo nakon saslušanja optuženog u Rumuniji.

U Tužilaštvu kažu da su putem zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć od pravosudnih organa države u kojoj optuženi ima prebivalište dobili zapisnik o Stojčićevom ispitivanju, te zaključuju da zbog toga “u ovoj fazi postupka više nema razloga za trajanje pritvora… i razloga da bude aktivna potjernica”.

“Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske propisano je da će se u toku cijelog postupka pritvor ukinuti, čim prestanu razlozi na osnovu kojih je određen, te s obzirom da je osumnjičeni ispitan na okolnosti prijave za krivično djelo za koje se tereti, Sud je našao da su ispunjeni uslovi za ukidanje pritvora… i donio naredbu o povlačenju međunarodne potjernice koja je bila raspisana za osumnjičenim”, navodi se u obrazloženju Tužilaštva.

Stojčiću je u februaru 2019. bio određen pritvor, dok je potjernica za njim raspisana početkom marta iste godine, jer je bio nedostupan lokalnom pravosuđu. Poslije je protiv njega potvrđena optužnica.

Stojčić se tereti da je s Miroslavom Bojanićem i Tihomirom Stankovićem početkom maja 1992. učestvovao u premlaćivanju jednog zatočenika hrvatske nacionalnosti, koji je s drugim civilima bio zatvoren u fiskulturnoj sali Osnovne škole “Todor Dokić” u Kalenderovcima kod Dervente.

Bojanić i Stanković su ranije, presudama dobojskog Okružnog suda, osuđeni na po godinu zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Derventi.

Sudski poziv za izjašnjenje o krivnji Stojčiću je upućen 19. jula.

Arnes Grbešić