Suđenje

Stovrag: Bez povreda prilikom uzimanja izjava u Goraždu

20. Septembra 2024.12:04
Na suđenju za zločine u Goraždu, svjedokinja Odbrane Mustafe Stovraga izjavila je da pritvorenici nisu povređivani prilikom uzimanja izjava i da nije vidjela da su imali povrede.

Goražde. Foto: BIRN BiH

Elma Šljivo kazala je da je bila daktilograf u Vojnoj policiji, smještenoj u zgradi ZOIL-a (Zavod za osiguranje imovine i lica) u Goraždu, gdje se u podrumu nalazio vojni zatvor.

“Stovrag je bio kolega u civilnoj policiji”, rekla je Šljivo.

Ispričala je kako bi je istražitelji pozvali nakon saslušanja pritvorenika da kuca izjavu. Kazala je da se ne sjeća da je Stovrag nekog ispitivao.

Svjedokinja je izjavila da prilikom uzimanja izjava niko nije povređivao pritvorenike. Dodala je da su ih na ispitivanje dovodili ljudi iz pritvora i da su oni čekali ispred dok je uzimana izjava.

Tužiteljlica Marijana Čobović podsjetila je svjedokinju da je u istrazi navela da su vojni policajci dovodili pritvorenike na ispitivanje, a nekad i stražari. Šljivo je potvrdila te navode. Rekla je da se ne može sjetiti da je na nekom od pritvorenih vidjela povrede.

Stovrag je optužen za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u vojno-istražnom zatvoru Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) u Goraždu.

Abduselam Sijerčić kazao je da je bio komandant 31. drinske udarne brigade i da pretpostavlja da je poznavao optuženog Stovraga, ali da se sad ne može sjetiti.

Rekao je da je Istočnobosanska operativna grupa formirana u novembru 1992. i da je Vojna policija bila u zgradi ZOIL-a, te da je tu bio i pritvor.

Svjedok je kazao da nije išao na saslušanja privorenika, a da je u ZOIL možda svratio kod nekoga neslužbeno.

“Išli su moji pomoćnici ako je bila neka istraga”, rekao je Sijerčić.

Kazao je da je Himzo Selimović bio načelnik za bezbjednost.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.

Marija Taušan