Suđenje

Odgođeno ročište zbog štrajka advokata u Doboju

20. Septembra 2024.16:21
Zbog štrajka advokata po službenoj dužnosti u Republici Srpskoj, pred Okružnim sudom u Doboju danas je odgođena statusna konferencija na suđenju šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske za zločine nad civilima na području Doboja i Teslića.


Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

U ovom predmetu branioci po službenoj dužnosti zastupaju trojicu optuženih.

Šestorica optuženih – Dragan Panić, Dragoslav Slijepčević, Dragan Toprek, Srpko Vuković, Božimir Vuković i Mladen Marković – u februaru prošle godine negirali su krivicu za ubistva i mučenje civila.

Za ova krivična djela optužen je i Zoran Kolobarić, koji se nalazi u Srbiji. Nakon što se u više navrata nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici, Sud je krajem prošle godine donio odluku o razdvajanju postupka.

Prema navodima Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, Panić i Toprek su u noći između 26. i 27. avgusta 1992. godine u Dragalovcima kod Doboja, naselju koje danas pripada opštini Stanari, ubili jednu i zlostavljali drugu ženu u porodičnoj kući.

Dan kasnije su Kolobarić, Toprek i Marković, s još jednim vojnikom koji je u međuvremenu preminuo, u mjestu Ružević iz Teslića učestvovali u ubistvu jednog civila.

Njemu je, prema navodima optužnice, iz pištolja kroz jastuk pucao u glavu vojnik koji je kasnije preminuo. Usljed teških tjelesnih povreda, oštećeni je preminuo 31. avgusta u Kliničkom centru u Banjaluci.

U drugoj polovini avgusta 1992., navodi se u optužnici, Slijepčević, Panić, dvojica Vukovića i još dvije osobe, koje su u međuvremenu preminule, učestvovali su u Osivici kod Teslića u ubistvu jedne žene i premlaćivanju dvojice muškaraca, od kojih je jedan uspio da pobjegne.

U optužnici stoji da je žena ubijena nakon što je iskočila kroz prozor i pokušala pobjeći.

Oni su u ovom mjestu prethodno zapalili jednu kuću.

Na današnjem ročištu rečeno je i da neki od optuženih žive u Njemačkoj, Rusiji i Italiji.

Nova statusna konferencija zakazana je za 22. novembar.

Arnes Grbešić