Suđenje

Radić Pero i ostali: Cijevi okrenute prema Jusićima

17. Septembra 2024.12:36
Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se akcije u selu Jusići izvedene krajem maja 1992. i mještana koji su odlazili.

Pero Radić. Foto: BIRN BiH

Dragan Bošnjaković kazao je da su u njegovom selu Jardan držali straže i da je krajem maja 1992. pozvan da idu u Malešić.

“Rečeno je da je napadnut, da ide još vojske”, izjavio je Bošnjaković svjedočeći video-vezom iz Australije.

Kazao je da su bili naoružani i da su usput stigli autobus sa vojnicima. U Malešiću su otišli prema groblju, gdje je vidio samohotku. Na podsjećanje tužiteljice Zorice Đurđević da je u istrazi rekao da je vidio “pragu” i tenk ili samohotku, svjedok je kazao da tenk nije vidio.

Rekao je da je tu bilo vojnika i da je glavni bio komandant Teritorijalne odbrane Marko Pavlović. Potvrdio je da je u istrazi naveo da su tu bili Pero Radić i Branko Studen, koji je, kako stoji u iskazu, izdavao naredbe oklopnim vozilima gdje da se zaustave i okrenu.

Bošnjaković je kazao da on ustvari ne poznaje Studena, ali da jeste bio neki kapetan i da je naredio da se cijevi okrenu prema Jusićima.

Ispričao je kako je jedan od vojnika s “motorolom” poveo njega i još dvojicu prema Jusićima i da su čuli da je Pavlović rekao da počinje akcija.

“Vojnik s ‘motorolom’ spustio nas je ispod Jusića. Počela je pucnjava. Mi smo bili kao zaštita od napada”, kazao je svjedok.

Ispričao je da je vidio kako gori par kuća i jednu ženu na ćebetu. Vojnik koji ih je vodio rekao je da se vraćaju nazad u Malešić, te da je usput vidio žene i djecu, kao i ljude koji prolaze s vojskom.

Bošnjaković je rekao da je u školi u Malešiću vidio školsku drugaricu svoje supruge i da su popričali. Dodao je da je vidio i muškarce ispred škole, te da je otišao.

“Dečko je rekao: ‘Momci, možete da idete kući, sve je završeno’”, prisjetio se svjedok.

U poslijepodnevnim satima, kako je naveo, čuo je pucnjavu iz pravca Klise i Kozluka. Kazao je da je poslije nekoliko dana od strica čuo da su ljudi pobijeni.

Pero Radić, Božo Vidović, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Na pitanja branioca Dejana Bogdanovića, Bošnjaković je rekao da Radić, kada ga je vidio među ostalima, nije ništa govorio ni naređivao.

Braniocu Radivoju Lazareviću je kazao da po naglasku pretpostavlja da je vojnik koji ih je poveo prema Jusićima bio iz Srbije.

Bošnjaković se na kraju požalio da mu je tužiteljica prije istpitivanja mahala optužnicom protiv njega, te da tokom pet sati saslušanja nije dobio čašu vode.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar.

Marija Taušan