Vijest

Opet nije izrađen prijedlog federalnog zakona o logorašima, zakazani protesti

17. Septembra 2024.15:01
Savez logoraša Bosne i Hercegovine najavio je proteste za četvrtak, 19. septembra, nakon što je propao još jedan pokušaj izrade prednacrta zakona o logorašima u Federaciji.
Predsjednik Saveza logoraša BiH Seid Omerović, Foto: BIRN BiH

Proteste će logoraši održati u četvrtak, 19. septembra, u 11:55 sati ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, a organizatori pozivaju resorne ministre i premijera Nermina Nikšića da im se obrate s konkretnim prijedlozima rješenja.

“Na ove prve proteste smo evo, i 28 godina poslije, prisiljeni da bismo ukazali na nepravdu koja nikada nije ispravljena prema ovoj istinski marginalnoj kategoriji bh. društva, koja niti do današnjeg dana nije dobila davno zaslužen status, niti ikakva konkretna prava i priznanje žrtve“, navodi se u saopćenju Saveza logoraša BiH.

U odgovoru Detektoru, federalni ministar pravde Vedran Škobić naveo je da Interresorna radna grupa nije uspjela postići konsenzus u izradi prijedloga zakona.

Radnu grupu pri Vladi Federacije, koja je formirana u novembru prošle godine nakon obećanja premijera Nikšića da će riješiti pitanje logoraša, čine predstavnici tri federalna ministarstva – pravde, rada i socijalne politike, te ministarstva za pitanja boraca.

“Federalno ministarstvo pravde poduzelo je napore kako bi se pravna problematika o statusnim pravima logoraša u Federaciji na nivou Radne grupe analizirala i donijela ocjena o mogućnosti pripreme ovog propisa. Međutim, aktivnosti Radne grupe nisu rezultirale konsenzusom o sadržaju prednacrta zakona o logorašima“, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva kažu da su određena prava logorašima u Federaciji i sada priznata, i to logorašima-braniocima, temeljnim Zakonom o pravima boraca i članovima njihovih porodica, a logorašima-civilima temeljem Zakona o pravima civilnih žrtava rata.

Za savez je osnovni problem zakonsko neprepoznavanje logoraša kao kategorije, a ne novac i reparacije, o čemu je Detektor ranije pisao.

U BiH ne postoji državni zakon o žrtvama torture, a Republika Srpska je 2018. usvojila entitetski zakon čija je implementacija naišla na nezadovoljstvo bivših logoraša.

Činjenica da ne postoji zakon na državnom nivou također znači da ne postoji ni zvanična procjena broja logora koji su tokom rata postojali u BiH, kao ni broj žrtava torture. U Savezu logoraša BiH smatraju da je bilo 657 logora i oko 200.000 zatočenika, a na osnovu procjena tri udruženja ratnih žrtava.

Lejla Memčić