Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Nije bio nadređen vojnoj policiji

16. Septembra 2024.14:47
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, vještak vojne struke izjavio je da pomoćnik komandanta za bezbjednost nema komandnu poziciju prema vojnoj policiji i da nije nadređen njenom komandiru.
Višegrad. Foto: BIRN BiH

Vještak Enver Mujezinović nastavio je s iznošenjem nalaza na poziv Odbrane Ćamila Ramića, kojeg optužnica tereti u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost, navodeći da starješina u vojnoj bezbjednosti nije odgovoran za zakonito postupanje vojne policije.

“Ko se nalazi na njenom čelu, on je najdirektnije odgovoran za postupanje. Organi vojne bezbjednosti nemaju nikakav nadređeni odnos prema vojnoj policiji”, rekao je vještak.

Dodao je da je u konkretnom slučaju komandir voda vojne policije bio neposredno odgovoran komandantu brigade.

Mujezinović je objasnio da su ratni zarobljenici u Goraždu ili Višegradu bili pod nadležnošću komandanta jedinice koja ih je zarobila. Načelnik za bezbjednost, kako je dodao, nije imao obaveze prema ratnim zarobljenicima.

Kazao je da pomoćnik komandanta za bezbjednost i komandir vojne policije nisu u odnosu nadređenog i podređenog.

“To je odnos sudejstva i koordinacije”, rekao je vještak.

Pojasnio je da pomoćnik komandanta prati stanje u vojnoj policiji kako bi komandantu mogao predložiti najoptimalniji način njene upotrebe, što komandant može, ali i ne mora prihvatiti.

Mujezinović je rekao da u Tužilaštvu nije mogao dobiti dokumente koji se odnose na nesprovođenje istrage iz 2018. godine. Odbrana smatra da su time prekršena njena prava.

“Smatramo da se radi o potencijalno oslobađajućem dokumentu”, kazala je braniteljica Vasvija Vidović.

Ramić je optužen s Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Na pitanja Selimovića, vještak Mujezinović je rekao da je do njegovog imenovanja na poziciju pomoćnika komandanta za bezbjednost Istočnobosanske operativne grupe 16. jula 1993. u ovom organu bio samo jedan čovjek.

Pojasnio je da su uz načelnika trebala biti i dva referenta. Kazao je da nije postojala pozicija zamjenika u službi vojne bezbjednosti.

Dobračinom braniocu Senadu Pizoviću je rekao da referent u vojnoj bezbjednosti nema nikakvu naredbodavnu ulogu prema vojnoj policiji.

“Referent se bavi informativno-analitičkim poslovima… On nije dio komandne strukture”, objasnio je Mujezinović.

Kazao je da nije našao dokument kojim je određeno da Dobrača mijenja načelnika za bezbjednost.

Suđenje se nastavlja 30. septembra.

Marija Taušan