Suđenje

Lučarević: Sposoban za suđenje do sat vremena

13. Septembra 2024.14:09
Vještaci medicinske struke ponovo su zaključili da je Kerim Lučarević, optužen za zločine u Sarajevu, sposoban za suđenje uz određene uslove.

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vještaci su naveli da nema promjena u zdravstvenom stanju optuženog u odnosu na prethodna dva pregleda.

“U sadašnjem stanju može prisustvovati suđenju, ali je potreban medicinski transport“, kazala je neuropsihijatar Vasika Drašković.

Drašković, kao i neurohirurg Mersad Baručija, ponovo su zaključili da Lučarević može pratiti suđenje do sat vremena.

Baručija je kazao da tjelesno ograničenje optuženog nije razlog zašto ne bi mogao dolaziti na suđenje, ali da mu je potreban transport i asistencija medicinskog osoblja.

Vještaci su naveli da Lučarević odbija medicinsko liječenje, a predsjedavajuću Vijeća Tanju Curović je interesovalo kako nije došlo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. Drašković smatra da bi se stanje pogoršalo da je nešto ozbiljnije u pitanju, a Baručija je rekao da je teško reći zbog čega se stanje nije pogoršalo, s obzirom na njegovu bolest koja inače nije definitivno klinički potvrđena.

Tužilac Mladen Vukojičić je rekao da ostaje kod ranijeg stava da sat vremena po ročištu nije dovoljno za saslušanje svjedoka.

Optužnica protiv Lučarevića podignuta je u decembru 2022. Na teret mu se stavlja zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

On je optužen u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane RBiH da nije preduzeo nužne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali.

Marija Taušan