Suđenje

Peulići i Đurić: Optuženog vidio kada je uhapšen i razmijenjen

11. Septembra 2024.16:12
Na suđenju za zločine počinjene u Skender-Vakufu i Travniku, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se susreta s Boškom Peulićem prilikom hapšenja i razmjene 1992. godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Jozo Ljubas ispričao je kako je iz Novog Travnika sa gradonačelnikom i još nekima krenuo na pregovore radi razmjene nakon akcije koja je izvedena 17. maja 1992.

“Bila je akcija na Vlašiću, na Galici, bilo je nekih nastradalih i zarobljenih”, rekao je Ljubas.

Dodao je da su se zaustavili na rampi u Šešićima i da je pripadnik Vojske Republike Srpske pokušao ostvariti kontakt sa komandom.

“Rekao je: ‘Haj'te vi.’ Ja sam bio u policijskoj uniformi. Niko nas više nije zaustavljao do Skender Vakufa”, naveo je svjedok.

Kako je izjavio, u Skender Vakufu razgovarali su sa predsjednikom Izvršnog odbora, koji im je iznio svoja saznanja o akciji na Galici. Rekao im je da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane bili opkoljeni u jednoj vikendici i da su se predali te legli na zemlju, a da je potom naišao neki vojnik, koji je ispucao rafal, a sve zbog pogibije izvjesnog kapetana.

Svjedok je dodao da im je predsjednik Izvršnog odbora kazao da se pregovori moraju odgoditi za sutra. Rekao je da je sutradan na rampi samo on pošao sa vojnikom i da su na jednom mjestu, kako je čuo, čekali da dođe Boško Peulić. Kada je došao, njega su stavili u “kampanjolu” i odvezli u Poštu u Skender Vakufu.

Ljubas je ispričao da mu je u ćeliji naređeno da se skine u donji veš i da su poslije došli po njega. Kako je naveo, vidio je da su poredani vojnici, koji su ga tukli dok je vođen u potkrovlje. Nakon što je ispitan, vraćen je u ćeliju, a sutradan je odvezen u Banjaluku, pa u Staru Gradišku, gdje je, kako je kazao, ponovo pretučen.

Svjedok je naveo da su mu se u međuvremenu pridružili gradonačelnik Novog Travnika i drugi sa kojima je prvobitno bio krenuo, te da su vraćeni u Skender Vakuf, u hotel, gdje ih je dočekao predsjednik Izvršnog odbora i izvinjavao im se.

“Tu smo ručali, čuvala nas policija… Dva vojnika nasilno upadaju, prepiru se s predsjednikom Izvršnog odbora… Po njegovoj izjavi, to je bio Peulićev sin i još jedan vojnik”, prisjetio se Ljubas.

Rekao je da je sutradan razmijenjen i da je ponovo vidio Boška Peulića.

“On me lišio slobode, on me razmijenio”, naveo je Ljubas.

Po povratku, kako je ispričao, išao je u bolnicu zbog povreda zadobijenih kada je pretučen, te mu je prepisana kućna njega i vježbe za disanje.

Boško i Davor Peulić te Petar Đurić optuženi su za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene od maja do oktobra 1992. na području Skender Vakufa i Travnika. Optužnica tereti Boška Peulića u svojstvu komandanta 22. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, Đurića kao de facto komandira jedinice Vojne policije, a Davora Peulića kao de facto komandira centra veze.

Na pitanje Peulićevog branioca Zorana Kisina da li je, kada su krenuli na pregovore, već bila formirana komisija za razmjenu, Ljubas je odgovorio da vjerovatno jeste. Naveo je da golf kojim su se vozili nije imao registarske tablice.

Svjedok se nije složio sa tvrdnjom Odbrane da na Šešićima nije bilo rampe i srpske vojske.

Suđenje se nastavlja 25. septembra.

Marija Taušan