Suđenje

Radić Pero i ostali: Saznanja o iseljavanju i strijeljanju u Jusićima i Malešiću

10. Septembra 2024.16:06
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o formiranju brigade, ulozi štaba Teritorijalne odbrane na početku rata, te formiranju seoskih straža.
Vlado Ristanović i Božo Vidović. Foto: BIRN BiH

Miladin Mijatović je ispričao da je početkom maja 1992. dobio poziv da se javi u štab Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, koji se nalazio u zgradi prekoputa Pošte. Rekao je da je bio angažovan na čuvanju objekata od vitalnog interesa, poput fabrika, vodovoda i izvorišta. Na pitanje tužiteljice Zorice Đurđević ko je bio Marko Pavlović, naveo je da je on bio komandant TO-a Zvornik i “šef svega“.

Prema svjedoku, 2. juna je formirana brigada u Zvorniku, a on je postavljen za komandanta prvog bataljona sa sjedištem u Petkovcima. Prema iskazu, njemu je rečeno da će dobiti određene jedinice nakon mobilizacije. Naveo je da su u sastav bataljona ušle jedinice i čete iz Šetića, Čelopeka, Grbavaca, Petkovaca, Brnjice, ali ne iz Malešića koji je bio blizu “linije s muslimanima”.

“Tu su se seoske straže organizovale same. Ja sam im savjetovao da ne prave rovove pokraj kuća, nego da liniju prave ispod kuća“, rekao je Mijatović, dodavši da su se Jusići nalazili blizu Malešića.

Svjedok je rekao da je Božo Vidović ispred SDS-a postavljen za obezbjeđenje sela, te da je možda bio u štabu TO-a. U obezbjeđenju je, prema njemu, bio Pero Radić, ali se ne sjeća da ga je ikada vidio tokom rata. Na pitanja o dešavanjima u Jusićima u maju 1992. godine, svjedok je rekao da tu nikada nije bio, ali se pričalo da je bilo iseljavanja i strijeljanja. Naveo je da u štabu povodom tih dešavanja ništa nije poduzimao, dodavši da se, pored Pavlovića i njegovih ljudi, niko nije imao pravo miješati.

Na pitanje Odbrane Vidovića, svjedok je rekao da je štab TO-a, na čijem je čelu bio Pavlović, vodio glavnu riječ i nakon formiranja brigade. U nastavku unakrsnog ispitivanja, kazao je da je Žiko Ristanović komandovao četom u Malešiću 1992. godine.

Na pitanje Odbrane Vlade Ristanovića o ulozi četa i bataljona, svjedok je rekao da su bili odbrambenog karaktera, te da nisu dobili nijednu naredbu za ofanzivno djelovanje.

Pero Radić, Božo Vidović, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine. S njima je bio optužen i Dušan Spasojević, protiv kojeg je postupak odvojen zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH.

Miodrag Pavlović je ispričao da je 6. aprila 1994. godine bio mobilisan u TO. Ispričao je da je njegov zadatak bio da s pripadnicima jedinice čuva fabriku “Glinica“. Naveo je da je kasnije bio u radnoj obavezi, te vozio “tamića”. Pavlović je ispričao kako mu je jedne prilike komandir Ostoja Ikonić naredio da odveze sanduke u Malešić, te mu je rečeno da ih istovari pred kućom Pere Radića, gdje je bila komanda.

“Sanduci su bili iz magacina. Vjerovatno je u njima bilo oružje“, rekao je svjedok, navodeći da je služio vojsku i zna kako izgledaju sanduci s municijom.

Pavlović je naveo da je, prema najboljem sjećanju, sanduke odvezao krajem augusta ili početkom septembra. Rekao je da je pred kućom bilo nekoliko naoružanih starijih ljudi u starim JNA uniformama, koji su istovarili sanduke. Izjavio je da je poznavao Radića, te da je optuženi imao prodavnicu, a da je Vidović držao kafanu u selu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Pavlović je rekao da Radića nije vidio pred njegovom kućom, kao i da mu nije predao sanduke. Rekao je i da nije čuo nikakve pucnjeć tog dana, te da je imao osjećaj kao da nije rat.

Suđenje se nastavlja 17. septembra.

Jasmin Begić