Vijest

Skoro milion maraka dnevno se izdvaja iz budžeta samo pred izbore

5. Septembra 2024.15:22
Različitim kategorijama stanovništva podijeljeno je 58 miliona maraka jednokratne pomoći, što je promovisano putem zvaničnih naloga stranaka koje nisu kažnjene zbog zloupotrebe javnog novca, nego samo zbog preuranjene kampanje, rečeno je tokom prezentacije drugog periodičnog izvještaja za praćenje predizbornog perioda Transparency Internationala.
Predstavljanje monitoringa predizbornog perioda u BiH. Foto: Detektor

Na konferenciji tokom koje su predstavljeni rezultati monitoringa predizbornog perioda rečeno je kako su u protekla dva mjeseca u Bosni i Hercegovini započeti radovi vrijedni 569 miliona maraka, dok su u istom periodu terenski posmatrači Transparencyja ispratili 352 događaja javnih institucija i zabilježili 2.100 potencijalnih zloupotreba koje se odnose na javne radove i jednokratna izdvajanja iz budžeta sa po 50, 100 i 200 maraka raznim kategorijama stanovništva. Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) su iz Transparencyja podnijeli 90 prijava, na osnovu kojih su izrečene sankcije u visini od 60.000 maraka, a uglavnom se odnose na preuranjenu kampanju.

“Po zakonu je zabranjeno indirektno kupovati glasove, što uključuje pružanje jednokratne novčane pomoći građanima, osim redovnih subvencija, koje su izuzetak, a to su subvencije koje se isplaćuju svaki mjesec i svake godine. CIK je izašao s jednim tumačenjem da je za njih sve redovno što se isplaćuje sa stavki planiranih budžetom. Ukoliko oni ostanu pri ovome tumačenju, definitivno ovaj član zakona nema nikakvog smisla i niko neće biti sankcionisan, kao ni do sada, za zloupotrebu javnih resursa”, rekao je Srđan Traljić iz Transparency Internationala.

Zloupotrebe javnog novca je Transparency registrovao u Tuzli, gdje je po 100 maraka podijeljeno za 37.000 penzionera, potom u Lukavcu, gdje je isto toliko novca dato nezaposlenim borcima, i Zenici, gdje je po 100 maraka dato rudarima.

Po 200 maraka jednokratne pomoći je dato osnovcima u Ljubuškom i Ugljeviku, te roditeljima za nabavku autosjedalica u Foči. Po 50 maraka je dato penzionerima u Novom Sarajevu, a po 420 maraka penzionerima s najnižom penzijom u Bratuncu. Iz Transparencyja kažu kako su prijavili CIK-u ove aktivnosti.

Vršeći monitoring predizbornih aktivnosti, Transparency je registrovao kako su na 75 posto javnih događaja, u organizaciji javnih ustanova, preduzeća i institucija, bili prisutni kandidati na izborima, dok su na 14 posto tih događaja iznošene političke poruke tokom obraćanja.

“Uglavnom se radilo o koncertima gdje pjevaju estradne zvijezde a na kojima se pojave načelnici i gradonačelnici i šalju političke poruke. To je zakonom zabranjeno”, podsjetio je Traljić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala, navela je kako se javna potrošnja u ovome periodu povećala na svim nivoima vlasti, te da se izdvajanja različitim kategorijama građana koriste za predizbornu promociju, odnosno indirektnu kupovinu glasova javnim sredstvima.

“To je nešto na što smo godinama ukazivali kao na posebno problematičnu praksu jer stavlja u neravnopravan položaj one kandidate na izborima koji u institucijama vlasti raspolažu javnim sredstvima u odnosu na sve druge kandidate, što dovodi do nepravičnih izbora i situacije da onaj koji raspolaže javnim sredstvima može vršiti pritisak na birače i kupovati podršku građana”, kazala je Korajlić.

Prema njenim riječima, skoro milion maraka dnevno se izdvoji iz budžeta različitih nivoa različitim kategorijama stanovništva i to se radi samo pred izbore i samo u izbornim godinama.

“Dakle, našim novcem kandidati i nosioci javnih funkcija, nosioci izvršne vlasti kupuju naše glasove”, rekla je Korajlić.

Iz Transparencyja navode kako smo po prvi put pred ove izbore imali odredbe zakona nametnute od visokog predstavnika kojima su se trebale zabraniti razne vrste zloupotreba, uključujući i korištenje javnih sredstava u svrhu kupovine predizborne podrške, ali da do sada niko nije kažnjen zbog toga.

“Ovo će se sada nastaviti i praktično će se vidjeti kao dozvoljen način komuniciranja s javnosti i dozvoljen način trošenja sredstava”, zaključila je Korajlić.

Izborna kampanja za Lokalne izbore počinje u petak, 6. septembra.

Putem aplikacije “Reflektor” Transparency je dobio 878 prijava građana koje su se odnosile na pokušaj uspostave političke kontrole nad biračkim odborima. Pojašnjavaju kako se radi po prijavama koje se u najvećoj mjeri odnose na pokušaj infiltracije stranačkih ljudi u biračke odbore.

    Jasmin Begić