Vijest

Na otvaranju bolnice u Doboju Dodik najavio dalju saradnju s kineskim kompanijama

5. Septembra 2024.14:15
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svečanom otvorenju bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju najavio dalju saradnju s kineskim kompanijama, od kojih očekuje da u ovom entitetu dugo ostanu sa svojim projektima.
Sa otvorenja bolnice u Doboju. Foto: Detektor

Bolnica “Sveti apostol Luka”, koja bi trebalo da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije i okoline, svečano je otvorena u srijedu u Doboju.

Izgradnja bolnice sa 450 bolesničkih kreveta koštala je više od 100 miliona maraka a ugovor sa “Sinopharmom” i “Shanxi Construction Investment Group” potpisan je u martu 2019. godine. Rok za izgradnju i opremanje bolnice bio je 36 mjeseci po modelu “ključ u ruke”.

Dodik je rekao da je ponosan što je imao priliku da rukovodi timom koji je realizovao ovakav projekat, a iskoristio je priliku i da pohvali kineskog predsjednika Si Đipinga.

“Mi smo iskoristili nekoliko veoma važnih trenutaka, a jedan od tih je svakako početak politike koji je promovisao predsjednik Narodne Republike Kine Si Điping, odnosno politika ‘Pojas i put’. Kada smo razumjeli o čemu se radi, nismo oklijevali da pokušamo da animiramo kineske kompanije da sa nama sarađuju. Sjećam se svog dalekog i davnog odlaska u ovu kompaniju i prvog dogovora da krenemo”, rekao je Dodik na svečanom otvaranju bolnice u Doboju.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da od kineskih kompanija, a posebno od “Sinopharma”, očekuje da dugo ostanu u Republici Srpskoj sa svojim projektima.

“Imamo odličnu saradnju sa kompanijama iz Narodne Republike Kine, i nastavićemo da radimo, i već smo dogovarali da finalizujemo naš dogovor kako bi ‘Sinopharm’ gradio kampus u Banjaluci koji je potreban kako bi se čitava funkcija Univerzitetskog kliničkog centra dovela do kraja. I ja vjerujem da će ‘Sinopharm’ ovde ostati dugo godina, decenija, radeći da poboljšamo naš savremeni medicinski sektor”, kazao je Dodik.

Naveo je i da je Kina, odnosno kineske kompanije, alternativa za nove kapitalne projekte u Republici Srpskoj, posebno u odnosu na Zapad.

“Pogledajte, za mjesec-dva dana ponovo ćemo za ulazak u EU morati da plaćemo takse. Ponovo nas ograđuju i isključuju. Usput nam pričaju za to da nas prime u Evropu. Koju Evropu? Kakvu Evropu? Kojoj ćemo mi stalno plaćati takse. A kad oni ovdje nama ulože 100.000 maraka ili evra, onda hoće da budu prva vijest dnevnika. Hvala im za sve što su nam pomogli. Ali ova investicija govori da mi imamo alternativu. I mi ćemo tu alternativu zgrabiti i gurati. Onda kad oni budu željeli da s nama rade ovdje i kada nam ponude uslove koje su nam ponudili Kinezi za izgradnju bilo koje bolnice, bilo kojeg objekta, javnog objekta, kada dođe to iz Amerike, ja ću im dati prednost u odnosu na Kinu, ali sam uvjeren da to neću dočekati”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je bolnica bila gotova sa izgradnjom u martu, ali da se datum otvaranja pomjerio za septembar, te pomenuo da je zgrada građena u teškim izazovnim vremenima pandemije, kada su mnogi odustajali od daleko većih projekata.

Iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske navode da su u bolnici u Doboju sva odjeljenja i uprava smješteni u jednu zgradu koji se sastoji od prizemlja i šest spratova, a izgrađen je poseban tehnički objekat od 577 metara kvadratnih korisne površine, i raspolaže sa 450 kreveta.

“Putem ‘Sinopharma’, ali u budućnosti i drugih kompanija iz Kine sa kojima smo obavili razgovore, dobojskoj bolnici dajemo mogućnost da primjenjuje kinesko znanje, tehnologije i vještine i na neki način upotpunjuje uslugu”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske.

Rokovi za završetak bolnice probijani su nekoliko puta. Prvobitno je bolnica trebalo da bude završena krajem 2022., da bi zatim rok bio produžen do septembra 2023., a potom je odlukom Vlade Republike Srpske rok produžen do kraja marta 2024. godine.

Dejan Rakita