Suđenje

Zatraženo produženje pritvora optuženom za zločine u Čajniču

4. Septembra 2024.13:08
Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za Ramiza Durakovića, optuženog za zločine počinjene nad civilima na području Čajniča 1993. godine, dok je Odbrana predložila izricanje mjera zabrane.
Kompleks pravosudnih državnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dževad Muratbegović je, na ročištu na kojem se raspravljalo o pruduženju pritvora, rekao da je optuženi državljanin Njemačke i da tamo njegova porodica ima boravište.

“Puštanjem na slobodu bi mogao napustiti BiH”, naveo je tužilac i dodao da optuženi nema putne isprave ni ličnu kartu BiH, niti nepokretnu imovinu, što bi ga vezalo da ostane u BiH, a bez njegovog prisustva ne bi se moglo održavati suđenje.

Kazao je tužilac i da je Duraković duži vremenski period bio nedostupan i da ga policijski organi Njemačke nisu pronašli na prijavljenoj adresi stanovanja.

Duraković je, kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, optužen da je, kao komandant 43. brigade Armije BiH, odgovoran jer je znao za počinjene zločine a nije poduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinitelje.

Branilac Denis Ajkić izjavio je da je prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora neosnovan i da sama težina krivičnog djela ne može biti razlogom produženja ove mjere.

Odbrana je navela da je optužnicom izmijenjena inkriminacija djela koje se Durakoviću stavlja na teret, kao i da su rođaci supruge optuženog dali svoju saglasnost da se on smjesti u njihovu kuću, odakle bi se mogao redovno javljati policijskim organima dok traje sudski proces.

Optuženi je u obraćanju rekao kako je, prema njegovom mišljenju, Tužilaštvo neuvjerljivo i da samo sebe negira, da se sve vrijeme sumnjičio za ubistvo 11 civila i ranjavanje pet, dok se u izmijenjenoj optužnici tereti za ubistvo jednog i ranjavanje dva civila.

“Ja ću ostati ovdje dok se to ne dokaže”, izjavio je Duraković i dodao da nije davao netačne podatke o adresi stanovanja.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Senita Patković