Vijest

Potvrđena optužnica za zločine na području Čajniča

3. Septembra 2024.11:53
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Čajniča.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Duraković je, kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, optužen da je kao komandant 43. brigade Armije BiH odgovoran jer je znao za počinjene zločine a nije poduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinitelje.

Iz Tužilaštva su ranije naveli da je Duraković osumnjičen da je 14. februara 1993. učestvovao u napadu na sela Šapiće, Trpinje i Trojan, u kojima je živjelo stanovništvo srpske nacionalnosti, gdje su pripadnici brigade pucanjem iz automatskog oružja ubili 11 civila. Među ubijenim civilima su bili stariji muškarci i žene, kao i jedno dijete. Najstarija žrtva imala je 73, a najmlađa 14 godina. Također, pri napadu je ranjeno pet civila srpske nacionalnosti, među kojima su bile dvije maloljetne žrtve.

Optuženi je, prema navodima Tužilaštva, državljanin Srbije i Njemačke.

U Sudu BiH se vodi postupak protiv Ferida Buljubašića, komandanta Istočnobosanske operativne grupe, i još 12 optuženih, a optužnica, između ostalog, obuhvata napad na sela Šapići, Trpinje i Trojan izveden 14. februara 1993. godine.

S obzirom na to da je optužnica potvrđena, u Sudu BiH će u narednom periodu biti zakazano ročište na kojem će se Duraković izjasniti o krivnji.

Nino Bilajac