Vijest

Osuđeni za zločin u Ključu stupio na izdržavanje kazne

30. Augusta 2024.14:11
Milenko Macanović, pravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Ključu, stupio je na izdržavanje kazne, potvrđeno je za Detektor.

Osnovna škola “Ključ” (ranije OŠ “Nikola Mačkić”). Foto: BIRN BiH

Kako navode iz Osnovnog suda u Banjoj Luci, osuđeni Macanović je 22. augusta primljen na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Foča.

Njemu je dva puta bilo odloženo izdržavanje kazne zatvora, o čemu je Detektor ranije pisao.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Macanović proglašen odgovornim u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske za ubistvo jednog i nečovječno postupanje prema drugom civilu 1992. godine.

U prvostepenoj presudi bihaćkog Kantonalnog suda je zaključeno da je veći broj civila bošnjačke nacionalnosti priveden na ispitivanje u prostorije fiskulturne sale OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, a Macanović je ušao u salu i policajca Simu Vujičića pitao ko nije ispitan i na to rekao: “Njih ne treba ispitivati, sve ih treba poubijati.”

Potom je s Vujičićem prišao Fikretu Zukanoviću i Ifetu Vučkiću, dao im policijske palice i naredio da se međusobno tuku, ili će biti ubijeni. Kad su vidjeli da se ne tuku dovoljno jako, Macanović je uzeo palicu i počeo ih udarati po cijelom tijelu. Vučkića je, kako se navodi u presudi, nogom udario u glavu, a od siline udarca je pao i na licu mjesta preminuo.

Aida Trepanić