Vijest

Macanoviću ponovo odloženo izdržavanje kazne za zločin u Ključu

20. Juna 2024.12:26
Milenku Macanoviću, pravosnažno osuđenom na pet i po godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Ključu, ponovo je odloženo izdržavanje kazne zatvora, potvrđeno je za Detektor.

Osnovna škola “Ključ” (ranije OŠ “Nikola Mačkić”). Foto: BIRN BiH

Iz Osnovnog suda u Banjoj Luci su naveli da je osuđenom Macanoviću, rješenjem ovog suda, odloženo izdržavanje kazne zatvora do 22. augusta 2024.

“Izdržavanje kazne zatvora je odloženo iz zdravstvenih razloga osuđenog“, kazali su iz banjalučkog Osnovnog suda.

Detektor je ranije pisao da je Macanoviću prihvaćena molba za odlaganje izvršenja kazne zatvora, kada je bio dužan do kraja maja javiti se u Kazneno-popravni zavod Foča. Tada je Macanović podnio molbu, a potom zaprimio uputni akt za izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Vrhovni sud Federacije BiH je potvrdio presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Macanović osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1992. u Ključu.

Proglašen je odgovornim u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske za ubistvo jednog i nečovječno postupanje prema drugom civilu 1992. godine.

U prvostepenoj presudi bihaćkog Kantonalnog suda je zaključeno da je veći broj civila bošnjačke nacionalnosti priveden na ispitivanje u prostorije fiskulturne sale OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, a Macanović je ušao u salu i policajca Simu Vujičića pitao ko nije ispitan i na to rekao: “Njih ne treba ispitivati, sve ih treba poubijati.”

Potom je s Vujičićem prišao Fikretu Zukanoviću i Ifetu Vučkiću, dao im policijske palice i naredio da se međusobno tuku, ili će biti ubijeni. Kad su vidjeli da se ne tuku dovoljno jako, Macanović je uzeo palicu i počeo ih udarati po cijelom tijelu. Vučkića je, kako se navodi u presudi, nogom udario u glavu, a od siline udarca je pao i na licu mjesta preminuo.

Aida Trepanić