Vijest

Hapšenja u Republici Srpskoj zbog sumnje da je oštećen budžet

26. Augusta 2024.16:14
Pripadnici policije Republike Srpske uhapsili su četiri osobe, među kojima i bivšeg direktora javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” Slavena Gojkovića, zbog sumnje da su počinili nezakonite radnje u ovom javnom preduzeću te u nekoliko šumskih gazdinstava, čime su oštetili entitetski budžet.
Šumsko gazdinstvo “Sjemeć” Rogatica. Foto: Facebook

Uz Slavena Gojkovića, uhapšeni su Mladen Lakić, vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva  “Sjemeć” Rogatica, Janko Golijanin, bivši vršilac dužnosti direktora gazdinstva “Visočnik” Han-Pijesak i Lazo Čarkić, vršilac dužnosti direktora gazdinstva “Panos” iz Višegrada.

Kako navode u Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, oni se sumnjiče da su 2020. godine na području opština Sokolac, Han-Pijesak, Rogatica i Višegrad  iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja, i time nanijeli štetu budžetu Republike Srpske tako što su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se navodi da su zloupotrijebili hitnost navedenu u naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da ove opštine nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije COVID-19.

Iz Tužilaštva navode da su pretresi izvršeni na više lokacija na području Sokoca, Han-Pijeska, Rogatice i Višegrada, te da se još uvijek traga za Strahinjom Baševićem, direktorom Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac koji se, prema tvrdnjama Tužilaštva, nalazi u bjekstvu. Bašević je poslanik u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske i kandidat za načelnika opštine Sokolac na narednim izborima.

“Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je svjesno činjenice da su se u protekla dva dana pojavile informacije u medijima od strane osumnjičenog lica B.S. i koje su očigledno iskorištene da bi se izbjeglo lišenje slobode“, navode, kao i da je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage.

Bašević je u subotu, 24. avgusta, održao konferenciju za medije na kojoj je rekao da se sprema akcija njegovog hapšenja, te pozvao institucije da reaguju.

“Sada sam došao do jedne informacije, da će u ponedjeljak ili utorak pripadnici SIPA-e upasti u šumska gazdinstva i naše privatne kuće, izvršiti pretres, te će sve završiti mojim hapšenjem i pritvorom od mjesec dana, a sve u cilju eliminacije mene“, rekao je, između ostalog, tada medijima.

Đorđe Vujatović