Suđenje

Podgora: Nedolazak branioca odgodio izjašnjenje o krivnji

19. Augusta 2024.14:20
Izjašnjenje o krivnji Edina Podgore, optuženog za terorizam, odgođeno je nakon što se njegov branilac Rusmir Karkin nije pojavio u sudnici.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Sutkinja za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović je na početku ročišta konstatovala da Rusmir Karkin, branilac optuženog po službenoj dužnosti, nije pristupio zbog, kako je naveo, organiziranog štrajka advokata.

“Branilac je dao svoju izjavu vrlo šturo”, izjavila je sutkinja i navela da je advokat obavezan u roku od tri dana dostaviti detaljno objašnjenje za nepostupanje u pritvorskom predmetu, te dodala da je bez prisustva branioca nemoguće izjašnjenje o krivnji optuženog.

Podgora se tereti da je 18. aprila ove godine putem društvene mreže emitirao videosnimak u trajanju od nekoliko minuta u kojem je, uz korištenje vatrenog i hladnog oružja – prijetnjom da će izvršiti napad na život osoba – počinio teroristički čin koji može prouzrokovati njihovu smrt.

Ranije su iz Tužilaštva saopćili da se Podgora tereti za upućivanje poruka antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima”, navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo.

Ponovni termin za izjašnjenje o krivnji optuženog Podgore zakazan je za 27. august.

 

Senita Patković