Suđenje

Šojić: Novo suđenje ili potvrda oslobađajuće presude

12. Augusta 2024.12:03
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u žalbi da se presuda kojom je Dragan Šojić, bivši direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, oslobođen za zloupotrebu položaja ili ovlasti preinači ili ukine i održi novi pretres, dok je Odbrana predložila potvrđivanje prvostepene presude.
Šojić
Dragan Šojić i advokat Dragiša Jokić ispred Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je, kako je rečeno na ročištu pred Apelacionim vijećem, izjavilo žalbu zbog bitnih povreda krivičnog postupka i zakona, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je kazala kako se Tužilaštvo u žalbi osvrnulo na oslobađajući, ali i odbijajući dio prvostepene presude iz januara ove godine kojom je Šojić oslobođen optužbi da je oštetio budžet BiH za 15.560 konvertibilnih maraka u periodu od 2018. do 2022. godine zbog korištenja službenih vozila u privatne svrhe, popunjavanja fiktivnih naloga za putovanja, te potpisivanja službene evidencije o prisustvu na poslu iako je bio svjestan da su podaci netačni, a na osnovu čega su mu neosnovano isplaćivani plata i topli obrok.

Dio optužbi za korištenje vozila i potpisivanje evidencije odbačen je za određene dane jer optuženi nije ispitan na te okolnosti u istrazi.

U kratkom obrazlaganju žalbe, Stanojlović je, između ostalog, navela da je Sud propustio da cijeni određeni broj dokaza, te da ne bi izveo zaključak da se radi o povredi službene dužnosti da je pravilno sagledao dokaze.

“Tužilaštvo smatra da je jedino razumno da Apleaciono odjeljenje uvaži žalbu Tužilaštva i da prvostepenu presudu preinači ili je ukine i održi pretres”, kazala je.

Odbrana Šojića nije detaljno obrazlagala odgovor na žalbu, već je navedeno da u cijelosti ostaje kod svog prijedloga da se ona odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda.

Apelaciono vijeće će u zakonskom roku donijeti odluku po žalbi.

Lamija Grebo