Suđenje

Porić: Za Sud neopravdan nedolazak branioca

7. Augusta 2024.14:31
Ročište za izjašnjenje o krivici Nermina Porića, optuženog za zločine na području Bosanske Krupe, odgođeno je zbog nedolaska branioca Edina Felića.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Optuženi Porić kazao je da se ne želi izjasniti o krivici bez prisustva branioca, nakon čega je sudija za prethodno saslušanje Šaban Maksumić odgodio ročište.

Maksumić je rekao da razlozi nedolaska branioca nisu opravdani, te da će se Sud o tome očitovati. Pozvao se na odredbu zakona koja reguliše nedolazak branioca i predviđa kazne.

“Sud neće ponovo tražiti izjašnjenje branioca, već će se odrediti prema odredbi 248“, naveo je sudija.

On je kazao da je branilac Felić 16. jula zatražio odgađanje ročišta zbog odluke Advokatske komore Federacije BiH o obustavi rada branilaca po službenoj dužnosti.

“Sud tada nije prihvatio taj prijedlog, međutim branilac nije pristupio ročištu niti je obavijestio Sud o razlozima izostanka“, kazao je Maksumić.

On je rekao da razlozi koje je branilac ranije naveo, a koje Sud nije prihvatio, nisu opravdanje za nedolazak. Kako je kazao, druga bi stvar bila da je branilac došao i naveo obustavu rada kao razlog.

Napomenuo je da u pojedinim predmetima, koji nisu hitni, branioci podnose žalbe i na taj način učestvuju u postupku, uprkos obustavi rada.

Porić je optužen u svojstvu komandira Vojne policije Armije BiH za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene u ljeto 1995. na području Bosanske Krupe.

Prema optužnici, učestvovao je u odvođenju i strijeljanju jednog broja od najmanje 25 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske. Na teret mu je stavljeno i da je, kao nadređeni, znao da pripadnici Vojne policije vrše nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika, a nije ništa preduzeo da ih spriječi i kazni.

Za ovaj zločin je pred Sudom BiH u toku suđenje Senadu Bužimkiću i još sedmorici nekadašnjih pripadnika 511. brigade Armije BiH.

Marija Taušan