Vijest

Osuđeni za zločin u Ključu uhapšen na graničnom prijelazu u Bijeljini

26. Jula 2024.15:50
Boško Unčanin, nepravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog učešća u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992. godine, uhapšen je na graničnom prijelazu u Bijeljini, potvrđeno je za Detektor.
Boško Unčanin. Foto: BIRN BiH

Unčanin je, kako su naveli iz Suda Bosne i Hercegovine, nakon hapšenja sproveden u pritvorsku jedinicu u Vojkovićima jer mu je pritvor određen tokom izricanja presude.

“Pritvor je prema istom određen rješenjem od 11. jula, a koji može trajati najduže devet mjeseci ili do nove odluke Suda”, pojasnili su iz Državnog suda.

Detektor je ranije pisao da je Unčanin s Draganom Despotom i Marinkom Miljevićem osuđen na ukupno 54 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području Ključa.

Unčanin i Despot se nisu pojavili na izricanju prvostepene presude, a kako nisu pronađeni na adresi, donesena je naredba da se za njima raspiše međunarodna potjernica.

“Optuženi Dragan Despot se i dalje nalazi u bjekstvu“, navodi se u odgovoru Suda BiH za Detektor.

Miljević, koji se nalazi na izdržavanju kazne za drugo djelo, jedini je od optuženih prisustvovao izricanju presude u kojoj je navedeno da su muškarci iz Vojića, Hasića, Nezića, Hadžića i drugih zaselaka Velagića pozvani da 1. juna dođu na punkt, gdje su zadržani, a potom zatvoreni u staru školu.

U večernjim satima su pozvani da izađu i poredani su uz zid, dok su optuženi s drugim vojnicima stali u polukrug i otvorili vatru, pritom usmrtivši najmanje 74 civila. Tijela su prevezena u masovnu grobnicu “Lanište 2”, koja je ekshumirana 1996. godine.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

Jasmin Begić