Suđenje

Muratović i ostali: Vodio zarobljene iz Baljkovice

25. Jula 2024.17:00
U nastavku suđenja za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je čuo za mučenja zatvorenika u zimu 1993. godine.
Optuženi u predmetu Mujo Muratović i ostali: Foto: BIRN BiH

Ćazim Tabaković je ispričao da je 1992. bio prvo u Teritorijalnoj odbrani (TO) u Sapni, a kasnije formirao jedinicu “Sultan Fatih” koja je brojala 50-ak vojnika. Rekao je da je jedinica prvo bila pod komandom opštinskog štaba, a kasnije 206. brigade sa Šemsudinom Muminovićem na čelu.

Izjavio je da je komandir voda Vojne policije bio Fahrudin Hrustić, a naslijedila ga je osoba s nadimkom Masni. Svjedok je ispričao da je pomoćnik komandanta za bezbjednost u jedinici bio Džemo Galjić. Objasnio je da je u privatnoj kući bila smještena komanda Vojne policije, a uz nju je bila i garaža koja je služila kao pritvor.

Svjedok je ispričao da je došao u Baljkovicu i čuo za vojnu akciju koja je bila dan prije planirana.

“Vjerovatno vezom iz Međeđe sam dobio dojavu od Šemsudina Muminovića da imaju tri zarobljenika u Baljkovici, bili su u nekakvoj prostoriji” , izjavio je svjedok i dodao da su zarobljenicima ruke bile vezane žicom.

Kazao je da je tražio da im se skinu žice, a sa zarobljenicima je poslije krenuo za Međeđu. Ispričao je da ih je kasnije doveo do kuće, gdje su bile prisutne njemu poznate jedinice “Golubovi” i “HAP”, čiji su pripadnici zarobljenike htjeli ubiti.

“Prvo sam se počeo nadguravati i možda je bila razmjena udaraca između mene i njih. I pošto sam vidio da ih neću moći odbraniti, došlo je do pucanja”, rekao je svjedok i naveo da je pucao u nogu jednom od vojnika.

Tabaković je izjavio da je tu čekao da dođe Muminović, da se organizuje odlazak zarobljenika za Tuzlu. Rekao je da mu je, nakon dolaska, Muminović rekao da zarobljenike vodi u vojni pritvor u Sapni.

Kazao je da je poslije obavijestio komandu da ne može garantovati bezbjednost i adekvatnu zaštitu zatvorenicima na teritoriji Sapne, a saznao je da je to potvrdio i pomoćnik komandanta za bezbjednost, Galjić. Dodao je da su zarobljenici poslije odvedeni u prostorije civilne policije u Sapni, gdje su ih, kazao je, preuzela dvojica civilnih policajaca.

Svjedok je rekao da nikoga nije obavijestio da je zarobljenike predao civilnoj policiji, čiji je načelnik u to vrijeme bio Asim Alić, a komandir Fadil Mujić.

“Čuo sam da su ih tukli, ja nisam vidio… Ja sam čuo da su pomrli”, odgovorio je svjedok na pitanje Tužilaštva da li zna šta se desilo sa zarobljenicima. Dodao je da je saznao da se jedan od njih objesio.

Mujo Muratović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić su optuženi za ubistva deset srpskih civila i tri zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, kao i nečovječno postupanje od 9. oktobra 1992. do 6. jula 1994. Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije Opštinskog štaba TO-a Zvornik, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna. S njima je bio optužen i Šemso Muminović, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen.

Tabaković je negativno odgovorio na pitanje Mujićevog branioca Senada Šmiglovića da li su njegov branjenik i optuženi Alić bili prisutni u vrijeme dovođenja zarobljenika civilnoj policiji.

Svjedok Sead Mekić je izjavio da je sjedište Vojne policije bilo u Donjoj Sapni, u kući s dvije garaže. Ispričao je da je bio upoznat s vojnom akcijom na Baljkovicu, kada su zarobljena tri vojnika Vojske Republike Srpske.

“Oni su provedeni u Sapnu u Vojnu i civilnu policiju, gdje su smješteni u pritvor”, izjavio je svjedok i dodao kako je kasnije saznao da se jedan od zatvorenika ubio.

Svjedok je kazao da mu nije poznato šta se dalje desilo sa zarobljenicima.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar.

Senita Patković