Suđenje

Krajem septembra počinje suđenje za zločine u Velikoj Kladuši

19. Jula 2024.12:21
Početak suđenja petorici optuženih za zločine protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva na području Velike Kladuše počinjene u julu 1995. godine, zakazan je za kraj septembra, rečeno je na statusnoj konferenciji u bihaćkom Kantonalnom sudu.
Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Senad Gračanin, Damir Miljković, Suvad Dizdarević, Smail Samardžić i Izet Mustedanagić optuženi su, kao pripadnici Vojne policije i brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Miljković i Samardžić i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na statusnoj konferenciji, koja je održana radi utvrđivanja početka suđenja i kontinuiteta održavanja, nisu bili prisutni optuženi Miljković, Dizdarević i Samardžić.

Miljkovićeva braniteljica Gordana Koruga kazala je da se njen branjenik nalazi u Kanadi.

“U interesu optuženog, predlažem da se uskladi tempo suđenja, da se pretresi održavaju dva puta sedmično”, rekla je.

Suad Velić, branilac Dizdarevića koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, stava je da se ročišta održavaju dvije sedmice zaredom, pa da se napravi pauza od 15 dana, što bi olakšalo optuženima koji se nalaze van BiH.

Senka Nožica, braniteljica optuženog Samardžića, kazala je da se njen branjenik nalazi u Americi, zbog liječenja, ali da će biti prisutan tokom postupka.

Tužiteljica Ornela Cerić-Mrenica rekla je da je Tužilaštvu potrebno šest-sedam ročišta za planirano ispitivanje svjedoka i izlaganje dokaza.

Prema optužnici, Gračanin, Miljković, Dizdarević, Samardžić i Mustedanagić su polovinom jula 1995. u mjestu Barake fizički zlostavljali zarobljene pripadnike Petoga korpusa Armije BiH, zatim sprovodili u logor “Dolovi”. Kako se navodi u optužnici, jedan od zarobljenika je podlegao od posljedica batinanja.

Miljković se tereti da je – u istom periodu i na istom mjestu – u više navrata fizički zlostavljao civila.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u decembru prošle godine. Kako je prethodno za Detektor rečeno iz Kantonalnog suda u Bihaću, doneseno je rješenje o spajanju postupka protiv optuženog Samardžića s predmetom protiv Gračanina i ostalih, a krajem maja su svi optuženi negirali krivnju.

Predsjedavajući Vijeća Osman Alibabić zakazao je početak suđenja za 27. septembar, kada će biti pročitana optužnica, iznesene uvodne riječi i saslušana prva četiri svjedoka Tužilaštva.

Amila Žunić