Analiza

Ide li provjera imovine sudija i tužilaca u BiH ponovo na čekanje

Ide li provjera imovine sudija i tužilaca u BiH ponovo na čekanje

19. Jula 2024.09:42
19. Jula 2024.09:42
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine trebao bi danas po hitnom postupku glasati o novom roku za formiranje Odjela koji će provjeravati imovinu novoimenovanih sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini, što je, prema stručnjacima, dokaz da vlasti ne usvajaju efikasne reformske zakone neophodne za proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Odgađanje je, po hitnom postupku, usvojeno u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uporedo s budžetom institucija, koji je bio glavna kočnica za zapošljavanje u novom odjelu. Na redu je glasanje u Domu naroda, gdje predstavnici vlasti očekuju pozitivan odgovor za prihvatanje novog roka za odjel čije nepostojanje je privremeno zakočilo imenovanje novih sudija i tužilaca u cijeloj državi.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, kazao je kako je, osim odluke o pomjeranju roka za formiranje ovog odjela, usvojena i odluka da nosioci pravosudnih funkcija koji su u međuvremenu imenovani konačno počnu raditi.

“To će riješiti problem efikasnosti sudova i tužilaštava, koji vape za nosiocima pravosudnih funkcija koji su već imenovani”, dodao je Lagumdžija.

Pojasnio je i da je ovaj rok predložio VSTV, kako bi imali dovoljno vremena za formiranje odjela, ali i kako ne bi bilo dovedeno u pitanje funkcionisanja Vijeća, jer mandati četiri člana ističu početkom 2025. godine, a novi ne bi mogli biti imenovani bez provjere imovine.

Ukoliko novo pomjeranje bude definitivno usvojeno, zajedno s državnim budžetom, prema Lagumdžiji, izbor zaposlenika u odjelu i sve potrebne procedure trebali bi biti završeni kroz pet mjeseci.

“Tekst konkursa imamo već pripremljen, odmah ćemo ga poslati Agenciji za državnu službu”, naveo je Lagumdžija i dodao da konkurs traje 30 dana, nakon čega izbor vrši Agencija uz superviziju međunarodnih stručnjaka.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Foto: Parlament BiH

Uz ovaj konkurs, zaposlenici u novom odjelu morat će proći i provjere Obavještajno-sigurnosne agencije, za koje je Lagumdžija rekao da mogu potrajati između dva i po i tri i po mjeseca, nakon čega bi bili stvoreni svi uslovi za rad.

Ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza dodao je da je ovo najduži rok koji je dat za uspostavljanje odjela za provjeru imovine nosilaca pravosudnih funkcija, te da su do sada politička situacija i neusvajanje budžeta bili jedini razlozi njegovog neuspostavljanja.

“Ne želimo blokirati i otežavati pravosuđu. Jedini cilj je da riješimo bilo kakav zastoj, da toga više nema. Vi znate kakvi su prije natpisi bili da ‘dolazi do kolapsa’. Do kolapsa neće doći”, kazao je Bunoza za Detektor.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH, rekla je kako je novo odgađanje samo produžavanje agonije i da do sada nisu viđeni nikakvi efekti novih odredbi, iako bi uskoro trebao biti usvojen i potpuno novi zakon.

“Na ovakvom primjeru se vidi da se ovi zakoni, koji se predstavljaju kao veliki reformski korak i kao ispunjavanje uslova u procesu pridruživanja EU, usvajaju ali s namjerom da nemaju stvarnog efekta i s dodatnim opstrukcijama u njihovoj primjeni”, smatra Korajlić, kao i da je to slučaj i s drugim zakonima koji su usvojeni u prethodnom periodu.

Njena organizacija upozoravala je i prije usvajanja izmjena zakona da postoje nedostaci u definisanju ko su to bliski srodnici sudija i tužilaca čiji imovinski kartoni će biti provjeravani.

“To je svedeno samo na članove domaćinstva, a ostavljena im je i mogućnost da za bliske srodnike odbiju pristup podacima, samo uz ovjerenu izjavu, bez da nosioci pravosudnih funkcija imaju ikakvih posljedica za to”, kazala je Korajlić.

Dodala je i da postoji mogućnost da institucije i organi koji bi VSTV-u trebali dostavljati podatke neophodne za provjeru imovine odbiju ili odugovlače proceduru. Na ovaj nedostatak ukazivala je i Venecijanska komisija u svom mišljenju o prednacrtu zakona, ali ministar Bunoza smatra da u praksi takvi problemi neće postojati i da odjel nije problem kojim se trebaju baviti u narednom periodu.

“Sad moramo riješiti – novim, cjelokupnim zakonom – način izbora članova VSTV-a, postupanja Ureda disciplinskog tužioca, ulogu generalnog sekretara. To je sve ono što nismo dirali izmjenama iz 2023. godine i za što je ostavljen rok od godinu dana”, rekao je.

Naveo je i da je ovaj odjel jedini dio izmjena Zakona o VSTV-u koji nije zaživio, kao i da će biti dio novog, sveobuhvatnog zakona.

“Ako bude političke volje, možemo i u ovoj godini usvojiti zakon. Bit će to veliki izazov, to su zakoni koji se 20 godina nisu dirali, nisu mijenjani, i sad mi to prvi put radimo stvarno ozbiljno”, optimističan je Bunoza.

Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine. Foto: VSTV BiH

Izmjene Zakona o VSTV-u usvojene u augustu 2023. godine, kojima je i uspostavljen ovaj odjel, jedan je od glavnih uvjeta koje je BiH ispunila na putu ka članstvu u EU, na osnovu čega je i dobila kandidatski status. Ipak, neprimjenjivanje navedenog zakona mogao bi biti novi kamen spoticanja na ovom putu.

Iz Delegacije EU u BiH kazali su kako je uspostava sistema provjere izvještaja o imovini i interesima nosilaca pravosudnih funkcija preporučena kao ključna mjera za jačanje integriteta i vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe. Iako navode da nije dobro što je uopće došlo do kašnjenja, dodaju da je za to odgovorno značajno kašnjenje pri usvajanju budžeta.

“Nastavit ćemo raditi s vlastima BiH u cilju uspješne provedbe revidiranog sistema izvještavanja o imovini i interesima u pravosuđu, uključujući praćenje funkcionisanja sistema izvještavanja o imovini I interesima, koje će provoditi stručnjaci EU”, dodaju iz Delegacije EU.

Govoreći o prednacrtu novog zakona, Korajlić smatra da nisu uzete u obzir utemeljene zamjerke i da se ponovo insistira na istom načinu ostavljanja praznina u Zakonu o VSTV-u.

“To znači da konstantno imamo namjeru da se na ovaj ili onaj način ograniči ili u pojedinim dijelovima čak onemogući provjera imovinskih kartona”, navela je.

S njom je saglasan i Lagumdžija, koji se nada da će novi zakon uvažiti izmjene loših odredbi, zbog kojih dobijanje podataka o imovini sudija i tužilaca zavisi od entitetskih i kantonalnih nadležnih agencija. Ipak, nije optimističan da će novi zakon biti usvojen u zadatim rokovima, jer ne smatra da je ostavljeno dovoljno vremena za usvajanje jednog ovakvog temeljnog zakona za pravosuđe.

“Sa svoje strane ćemo učiniti sve da damo svoj doprinos i da dobijemo što je moguće kvalitetniji zakon, koji je u praksi provodiv, da nam se ne desi ono što imamo sada, kad smo, zbog nekih naizgled tehničkih rješenja, u zastoju evo već devet mjeseci”, rekao je.

Na sjednici Vijeća održanoj 17. jula, članovi su zaključili da je septembar kratak rok za dostavljanje Venecijanskoj komisiji finalne verzije Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, o čemu će obavijestiti i Ministarstvo pravde BiH i Delegaciju Evropske unije te ukazati i na eventualne posljedice.

Enes Hodžić