Suđenje

Ličina i ostali: Čistio pod od krvi svoje braće

18. Jula 2024.18:11
U nastavku suđenja za zločine u Bosanskom Novom, svjedok Tužilaštva je ispričao kako su vojni policajci iz Vatrogasnog doma odveli njegovu braću, čije posmrtne ostatke nikada nije pronašao.

Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Nurija Emrić izjavio je da je živio u Velikoj Kladuši, gdje je i zarobljen 17. maja 1992. i najprije zatvoren u Hrvatskoj, a 21. augusta prebačen u Vatrogasni dom u Bosanskom Novom. Kazao je da su s njim tada uhapšeni i njegova braća Nijaz i Nermin Emrić. Posvjedočio je da su uvedeni u podrumske prostorije Vatrogasnog doma, gdje je tada bilo 15-ak zatvorenih osoba.

“Ubačeni unutra, pretučeni, ostavljeni smo u krvi. Nakon kratkog vremena vratili su se ponovo… Uniformisane osobe sa bijelim opasačima“, izjavio je svjedok i dodao da su ih udarali palicama i drvenim kundacima.

Na upit tužioca Tarika Crnkića da li je znao ko su osobe koje su ih tukle, svjedok je rekao da su to bili optuženi Simo Ličina, Bogdan i Jovan Grab, Nedeljko Pilipović.

Izjavio je da su u Vatrogasnom domu bili zatvoreni Hasan i Hajro Isaković, otac i sin. Ispričao je da su ih izveli zavezanih očiju i da se nakon izvjesnog vremena vratio Hajro, a Hasan Isaković se nikada nije pojavio.

Svjedok je ispričao da su zatvorenike uvijek isti ljudi udarali i opisao je kako su stradala njegova braća, čije posmrtne ostatke još nije pronašao.

“Odveli su ih navečer, mislim oko deset, pola jedanaest… Čuo sam jauke ljudi. Jednom je utišalo. Čekao sam, niko se nije javio“, kazao je svjedok i dodao da mu je sljedećeg jutra izvjesni Đedin došao i naredio da, kako je kazao, očisti pod isprljan krvlju njegove braće.

Nakon što ga je upitao gdje su mu braća, Đedin mu je odgovorio: “Una majka”. Ispričao je da je poslije vidio plutajuće tijelo u Uni, i da su mu i tada stražari kazali: “Una majka”.

Svjedok je izjavio da mu je najbolnije bilo udaranje novinama koje su bilo smočene u vodu, a naveo je da su ih tukli šakama, nogama i palicama. Izjavio je da su ih najviše udarali Simo, Đedin i Dragan Đurić.

Emrić je ispričao da su jedne prilike u podrum uveli čovjeka kojeg je opisao kao krupnog. Izjavio je da mu je kasnije kazao da se zove Rasim Gorinjac, te da su ga sjekli nožem i sipali so po njemu.

Izjavio je da ga je Đedin natjerao da nauči da se krsti i predio mu ime u Slobodan. Rekao je da se morao odazivati na ime Slobo, te da je tjeran da čisti Vatrogasni dom, dvorište i automobile.

Za Bogdana Graba je svjedok izjavio kako je shvatio da je on osoba na višem nivou i da je bio taj koga su pitali i u koga su gledali. Izjavio je da smatra da je Nedeljko Pilipović tada bio komandir policije.

Simo Ličina, Nedeljko Pilipović, Žarko Kalinić, Miro Bosančić te Bogdan, Žarko i Jovan Grab optuženi su za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u Bosanskom Novom. Prema optužnici, oni su – u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade Vojske Republike Srpske – zatočenicima u Vatrogasnom domu nanosili velike patnje u periodu od maja 1992. pa do kraja marta 1993. godine.

Na većinu pitanje Tatjana Savić, braniteljice Ličine, svjedok je odgovorio da se ne sjeća. Braniteljica je, između ostalog, navela da je svjedok u nekoliko ranijih izjava spomenuo da su svi posipali so na ranu Gorinjcu, a danas je izjavio da se ne sjeća da je tako govorio.

Ostale Odbrane će svjedoka ispitati na jednom od narednih ročišta.

Suđenje se nastavlja 12. septembra.

Senita Patković