Suđenje

Ćamil Ramić i ostali: U septembru saslušanje prvih svjedoka Odbrane

15. Jula 2024.12:06
Odbrane optuženih za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice najavile su izvođenje svojih materijalnih dokaza i saslušanje svjedoka, koje će početi u septembru.
Mehmed Dobrača s braniocem Senadom Pizovićem. Foto: BIRN BiH

Vasvija Vidović, braniteljica Ćamila Ramića, najavila je, osim uvođenja materijalnih dokaza i svjedoka, saslušanje vještaka medicinske struke, koji će, kako je kazala na statusnoj konferenciji, biti zajednički i za većinu Odbrana ostalih optuženih. Vidović je izjavila da će na jednom od ročišta biti salušan i optuženi Ramić.

Odbrana Himze Selimovića je rekla kako planira da u šest ili sedam ročišta sasluša devet svjedoka i vještaka, kao i da će u okviru svog dokaznog postupka ispitati i optuženog.

Sabina Mehić, koja brani Ramiza Mićivodu, izjavila je da će predočiti vrlo malo materijalnih dokaza i saslušanja svjedoka.

“Otprilike tri do četiri svjedoka, planiramo da se završi na dva ročišta”, dodala je Mehić.

Branilac Mehmeda Dobrače, Senad Pizović je kazao da planira saslušati tri svjedoka, zajedničkog vještaka i uvesti materijalne dokaze.

Ramić, Selimović i Mićivoda su optuženi za zločine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine. S njima se sudi i Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Saslušanje prvih svjedoka Odbrane je planirano za 9. septembar.

Senita Patković